Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.06.2015.
09:28
Vestionline A

"Mađarski zid za demokratiju - Park mira za pomirenje"

Istovremeno kada je u Briselu Evropska unija domaćin napornih razgovora dvojice premijera - Srbije i Kosova - na kojima se lome koplja o tome da li će se ukloniti Park mira na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, mađarska vlada donosi odluku o započinjanju izgradnje zida visokog četiri metra, duž cele granice sa Republikom Srbijom, navodi se u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

J. L. Petković
Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice

Kako je istakao, Mađari taj postupak pravdaju činjenicom da žele da "zaštite svoju evropsku demokratiju", i to, primećuje Rakić, od sve većeg broja unesrećenih iračkih i sirijskih građana koji pod naletom islamskog ekstremizma napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnijim utočištem u baš toj demokratskoj Evropi.

- A ovde kod nas - na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, pre skoro tačno godinu dana, u opravdanom strahu za bezbednost svojih sugrađana posle uklanjanja betonske barikade na ovom mostu, otvorio sam most za sve građane i sagradio Park mira, kao meku tampon zonu, štiteći svoje sugrađane, sa jedne strane  - od realne pretnje nekontrolisanog i bezbedonosno-politički nedobronamernog masovnog prelaska Albanaca na severnu stranu Mitrovice, ali sam istovremeno njime i postavio putokaz kako jedan park na samom mostu može biti upravo mesto spajanja i slobode za sve, pa i za dojučerašnje neprijatelje - ističe Rakić.

Novi zidovi u Evropi su sramota kolevke civilizacije čovečanstva, antičkih evropskih vrednosti; još veća za generacije XX veka kojima mi još uvek pripadamo i koje su posle ogromnih nesreća razmere tragedije čitavog čovečanstva, kroz dva svetska rata nastala upravo na tlu naše Evrope - ponosno srušile Berlinski zid, navodi se u saopštenju.

- Stoga poručujem mađarskim vlastima da zidovi nikad ne mogu biti toliko veliki i jaki da zaustave ljude čija je osnovna fizička bezbednost ugrožena. Preporučujem im da umesto novog zida postave parkove mira i da počnu da razgovaraju sa onima koji su pobegli iz svojih domova jer su oni i njihove porodice fizički ugroženi. Ljudska solidarnost nam je svima sada potrebna, ma sa kojih kontinenata i gradova dolazili.

Kako navodi gradonačelnik Severne Mitrovice, takav rezultat bio bi jednako dobar kao što je bio dobar u slučaju Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, uprkos problemima koje imamo i povremenih incidenata, ali mir se strpljivo i dugotrajno gradi i lako se postiže kada ga obe strane žele i brinu jedna o drugoj.

- Građani u Severnoj Mitrovici su bezbedni, građani u Južnoj Mitrovici nisu ugroženi i slobodni su da dođu. U našoj Mitrovici većina građana ipak nastoji da izgradi mir, kao i većina građana Evrope, uprkos turbulentnim vremenima. U zidove i parkove mira se ugrađuju cigle ljudske solidarnosti, poštovanja sloboda i dostojanstva čoveka, a ne zagrađivanje demokratije kilometrima žice - zaključuje Rakić u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.06.2015. 09:38
ХАХАХАХА колико ли ће још гмизаваца и љигаваца испузати из својих јазбина да се пожале на "зле" Мађаре и "нецивилизацијске" тековине ???? Мада разумем ове наше љигавце... Збунили се пошто су видели да још постоје људкса бића са КИЧМОМ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online