Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.06.2015.
13:19 >> 15:33h
Tanjug A

Mađarska: Što pre podići ogradu prema Srbiji. EU: Poštujte "Dablin 3"!

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da je mađarska vlada donela odluku da privremena ograda na granici sa Srbijom bude podignuta što pre kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata.

Tanjug/AP
Mađarska vlada donela odluku! Treba se zaštititi od humanitarne katastrofe

Sijarto je na konferenciji za novinare posle sastanka vlade rekao da ograda, kojoj se Srbija protivi, ne predstavlja bilateralno pitanje i da odnosi sa Srbijom nikad nisu bili tako dobri kao danas.

Prema njegovim rečima, 61.000 ilegalnih migranata je ušla u Mađarsku ove godine, pri čemu su gotovo svi prešli granicu između Srbije i Mađarske.

Većina migranata koji traže status izbeglice u Mađarskoj brzo napuštaju zemlju i odlaze dalje u zapadnu Evropu.

Sijarto je rekao da treba da bude usvojeno nekoliko izmena zakona da bi mogla da počne izgradnja ograde. Sijarto, međutim, nije rekao kada bi radovi mogli da počnu.

Ministar je rekao i da Mađarska u potpunosti poštuje sve evropske obaveze ali se suočava sa velikim problemima po pitanju kapaciteta zbog masivnog prliva ilegalnih migranata sa teritorije Srbije.

- Mi radimo na tome da rešimo taj veliki problem što pre kako bismo mogli da postupamo u potpunosti u skladu sa svim evropskim aspektima u vezi sa migrantima - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare posle sastanka vlade.

Ministar je rekao da je Mađarska informisana da Austrija i još deset država-članica EU nameravaju da ilegalne imigrante vrate u Mađarsku.

- Mi se sa time ne slažemo - rekao je Sijarto i dodao da bi oni trebalo da budu vraćeni u Grčku gde su prvo i ušli na teritoriju EU.

Mađarski premijer Viktor Orban doneo je odluku o suspenziji primene Sporazuma Dablin III koji reguliše nadležnost u vezi azilanata. Time zemlje EU više ne mogu da proteruju azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbeglice, pošto su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

Evropska komisija pozvala je zvaničnu Budimpeštu da momentalno objasni zašto je suspendovala sporazum.

- Pošto Dablinski sporazum ne predviđa mogućnost da zemlje članice koje prime azilante suspenduju njihov premeštaj, Komisija traži od Mađarske da odmah razjasni prirodu i obim tehničkog propusta, kao i mere koje će ispraviti situaciju - rekla je portparolka EK.

Čanak: Postavljanje zidova u Evropi je anticivilizacijski čin

Lider LSV Nenad Čanak ocenio je kao anticivilazicijski čin nameru mađarske vlade o postavljanju zida na granici sa Srbijom kako bi se sprečio ulazak migranata.

- Pravljenje zidova u današnoj Evropi je anticivilizacijski čin. A ako će to biti zid kojim će se pretenzije ultradesnih stranaka u Mađarskoj prema teritoriji Vojvodine i Srbije zaustaviti na tom zidu - onda u tome ima nečeg dobrog - rekao je Čanak na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

EU Mađarskoj: Poštujte sporazum o azilantima

Potpredsednica Evropske Komisije Kristalina Georgijeva kritikovala je odluku mađarskog premijera Viktora Orbana da jednostrano suspenduje Dablinski sporazum, kojim se reguliše prijem azilanata u EU.

- Sporazum se mora poštovati - rekla je Georgijeva novinarima u Briselu, komentarišući Orbanovu najavu da Mađarska više neće primati zahteve za azil jer je "brod pun".

Portparol Komisije Margaritas Shinas je ranije rekao da je iz Brisela u Budimpeštu već poslat zahtev za objašnjenje suspenzije sporazuma, čija je primena obavezujuća za sve članice Unije.

Oštro je reagovao i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, koji je ranije danas upozorio svog kolegu Petera Sijarta da će Mađarska "snositi posledice" ako suspenduje sporazum.

Sporazum "Dablin 3", koji je u stvari aneks Šengenskog sporazuma, obavezuje zemlje članice da prime zahteve azilanata ukoliko su prva zemlja EU u koju su pristigli.

U Mađarsku je od početka ove godine, uglavnom preko Srbije, ušlo preko pedeset hiljada azilanata sa Kosova i sa konfliktnih područja Bliskog Istoka, što je navelo Mađarsku da najpre najavi podizanje zida duz granice sa Srbijom, a zatim da suspenduje Dablin 3.

Evropska Komisija je kritikovala Mađarsku zbog namere da gradi zid, ali je priznala da nema pravnog načina da to spreči, jer svaka članica EU sama odlučuje kako će obezbeđivati granice sa ne-članicama.

Potencijalna kazna za Mađarsku

U slučaju Dablinskog sporazuma, stvar stoji sasvim drugačije i Mađarska bi zaista mogla da snosi teške posledice, između ostalog zato što se strahuje da bi i druge zemlje mogle da se povedu za njenim primerom. Ukoliko Komisija ne bude zadovoljna mađarskim objašnjenjem odluke o suspenziji, može da podnese prijavu Evropskom sudu, koji je nadležan za sankcionisanje kršenja temeljnih evropskih zakona i sporazuma. Sud, čije su odluke obavezujuće, bi mogao Mađarskoj da nametne finansijske sankcije teške stotine miliona evra i da joj uskrati pristup evropskim fondovima. Kao krajnja mera, Mađarskoj bi moglo biti oduzeto pravo glasa u Savetu EU sve dok ne poništi spornu odluku.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.06.2015. 17:12
Ja sam veoma srećan čovek.Živim u zemlji izobilja,blagostanja,pravde,ljudske tolerancie,ljubavi prema svom bližnje.Ulicom srećem samo nasmejana lica,radosno čavrljanje dečice osmeh sretnih roditelja.Mladi u svom užitku uz muziku se raduju sledećem jutru.Naša država nas štiti od svih nedaća i nesreća kojih možda i ima negde u svetu,ali mi za njih ne znamo.Čak nas takve vesti i ako postoje,nekim slučajem mimoilaze.Naša su polja rodna,livade cvetne,šume bujaju,reke svojom bistrinom prosto mame kupače.Izvori-izvori najblaženijeg božjeg pića vode odišu zdravljem i lepotom.Pesma vrednih i neumornih,oni koji odlaze i koji daolaze s posla-nepresušna reka ljudi koji hrle u zagrljaj radostima života.Svoj hleb jedemo,umešen našom rukom,svoju vodu pijemo nezamućenu nikakvim zlom,svoju decu volimo i podižemo u blagostanju i radostiJa sam srećan čovek u svojoj zemlji sreće i blagostanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online