Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.06.2015.
22:44
B. Grujić - Vesti A

Vojvođanski Taraš, evropsko selo roda

Vojvođansko seoce, najstarije u Banatu, ovih dana ponelo je nesvakidašnju titulu. Ponelo je plaketu Evropsko selo roda 2015 nemačke fondacije za zaštitu prirode Euronatur. U konkurenciji četrdesetak gradova i sela osam zemalja Starog kontinenta, Taraš je sa četrdesetak parova belih roda odneo ubedljivu pobedu, a njegovi meštani odavno imaju udruženje koje brine o rodama.

Z. Dedić
Rode već imaju mlade u gnezdima

Profesor zrenjaninske gimnazije Slavko Đurin organizovao je biciklističku ekspediciju sa svojim đacima da posete gnezda roda na obali Tise. Među njima su i Mara i Prvoje, par koji je već godinama u Tarašu ima svoje porodično gnezdo.

Inače, ove godine u Srbiji je registrovano 1.300 parova belih roda. Ovih selica ima najviše u Vojvodini, a selo Taraš kod Zrenjanina proslavilo je po drugi put Dane roda, jer je prvo u Srbiji po broju roda na jednom mestu.

- Već skoro tri decenije roda je simbol i zvanični znak ovog sela kod Zrenjanina. Ja sam ovde već domaćin u Tarašu, mesto je s pravom proglašeno za utočište roda u Evropi - kaže Đurin.

Zrenjaninski gimnazijalci u biciklističkoj ekspediciji

Tarašani su osnovali svoje udruženje koje se brine o rodama, izgradili su bezbedne nosače za gnezda, a najvažnije, vode računa o životnoj sredini i okruženju kao prirodnom staništu ovih ptica. Rode imaju obilje hrane u okolini i ponašaju se kao pravi kućni ljubimci, slobodno se šetaju po ulicama i baštama. Meštani se raduju svakom 8. martu jer se tog dana već nekoliko godina u selo vraća prva roda.

Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana Taraške rode, u ime zvaničnog domaćina, naglasila je da postoji podsticaj da se u Tarašu uradi još mnogo više, da ideje postoje, a sve naravno za dobrobit roda. Taraš će postati značajna turistička destinacija, naročito zanimljiva deci, ali i svim zaljubljenicima u prirodu i ptice.

- Taraš je banatsko selo pored Tise, ima manje od 1.000 žitelja, a predivno je bilo videti dvostruko više ljudi na manifestaciji drugog vikenda juna, jer se tada u gnezdima već može videti mladi, novi naraštaj - kaže Aleksandra.

Pored ove kolonije belih roda, u blizini sela nalaze se dva para crnih roda, što je veoma retko u ovim krajevima.

Prevoz skelom

Selo je celom dužinom na Tisi, a prostor između sela i Tise pokriven je vinogradima. Skela je još jedna atrakcija sela. Ona je za Tarašane prevozno sredstvo koje ih vozi do njihovih njiva na bačkoj strani, a za sve ostale je pravi doživljaj. Selo nikada nije imalo industriju, a dovoljno je daleko od svih zagađivača u okolini, zbog čega je pravi ekološki raj.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Selo vojnika
ZANIMLJIVOSTI Vratila se roda (FOTO)
Utorak 23.06.2015. 05:28
Gnezdo rode h t t p://91.102.231.82:4446/ u Kanjizi . Kamera neki pun ne radi :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online