Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.06.2015.
21:12
D. Đorđević - Vesti A

Sela opelješili nakupci

Poljanica danas ima 22 sela, a u centralnoj školi u selu Vlase u prvi razred krenuće samo četvoro učenika. Poljanica zahvata četvrtinu površine vranjske opštine ili 180 kilometara kvadratnih, te je sinonim za propast ruralne Srbije.

Direktor škole u Vlasu Slaviša Antić

Centralna škola u Vlasu nekad je imala 1.317 učenika. Sagrađena početkom tih 60-ih godina danas je ruina jer se malo toga ulagalo u nju.

- U centralnu školu na jesen doći će 115 učenika od 1. do 8. razreda. Svake godine smanjuje se njihov broj za 10 do 15. To je surova realnost stalnog iseljavanja stanovništva iz ovog planinskog kraja. Danas imamo oko 2.500 stanovnika u svim selima, uglavnom staraca, sa preko 60 godina proseka - kaže Slaviša Antić, mladi i preduzimljivi direktor osnovne škole 20. oktobar u Vlasu.
Poljanica ima i 10 seoskih škola od 1. do 4. razreda.

- Sve te škole su 80-ih godina prošlog veka imale u proseku od 40 do 50 đaka. Sada nema nijednog osnovca u 11 sela. Procena je da će za jednu deceniju najmanje 10 učitelja biti tehnološki višak - ističe Antić.

Zakrpljeni putevi

Penzioner, 73-godišnji Toma Tasić, rodom iz Golemog Sela, tvrdi da je za sve kriva politika.

- Svi političari su nam obećavali ponovno osnivanje zemljoradničke zadruge, da će svaki zaselak dobiti bar nekoliko kilometara asfaltnog puta, da će glavni put od Vranja do Mijovca biti presvučen asfaltom, a ne da se stalno krpi i propada, da će izgraditi terene za male sportove, da će ponovo otvoriti zdravstvenu ambulantu u Golemom Selu, najvećem u kraju, da će pojačati napon električne struje i tako redom. Jedino što urade jeste da pošalju kamione sa šljunkom kojim naspu puteve, a to prva veća kiša odnese - kaže Tasić.

Država je za sada pomogla da se kupe rasne krave, kao i sadnice jabuka, malina, borovnica, šljiva...

- U kraju ima dosta registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zasađuju se voćnjaci, ali organizovanog otkupa nema, pa su prepušteni nakupcima. Šta im vredi uložen trud i volja kad pretaču iz šupljeg u prazno. Jedina korist od države jeste što dobijaju regresiranu naftu i nešto đubriva, ali neshvatljivo je da država od njih nema povratnu korist jer je nezainteresovana za otkup proizvoda. Glavni problem jeste što nema otkupne stanice i mleko otkupljuju privatne mlekare po izuzetno niskim i nerentabilnim cenama. Nema otkupne stanice za voće, za šumske plodove, posebno pečurke i lekovito bilje sa kojima je ovaj kraj prebogat. Dolaze nakupci iz cele Srbije i nose narodnu muku po bagatelnim cenama - ističe Tasić.

Moma Jović, penzioner iz sela Gradnja, tvrdi da je Poljanica potpuno skrajnuta od svake opštinske vlasti i to najviše boli žitelje ovog pitoresknog kraja.

- Poljanica je do 1965. godine imala svoju opštinu sa sedištem u Vlasu, pa je svoju sudbinu rešavala svojim snagama i svojom pameću. Ukidanjem opštine počelo je njeno naglo slabljenje i iseljavanje. Danas Poljanica nema nijednog odbornika u Skupštini Grada Vranja, gde bi zastupali interese svoga kraja. Mnogi nisu mogli da poveruju da je to istina, kada znaju da je između dva svetska rata iz ovoga kraja bilo poslanika u Narodnoj skupštini u Beogradu. Same političke stranke određuju ko će biti odbornik, a stranke su kandidovale ljude iz Vranja jer njima nisu potrebni odbornici iz Poljanice! Računaju da je kraj propao, a sa njima i glasači koje kupuju po principu "tante za kukuriku" ili ništa za ništa - navodi Jović.

Zadružni lopovi

Toma Tasić stoji pred oronulom zgradom Zadružnog doma u Vlasu i sa setom se seća kako je poslovala pre 30 godina.

- Zadrugom su rukovodili ljudi sa nezavršenom osnovnom školom i to uspešno jer su poslovali domaćinski, odgovorno za opšte dobro. Imali su prodavnice mešovite robe, prehrambeno-tekstilne. Imali su otkupnu stanicu gde se znala prava cena za otkup pasulja, semenki od bundeva, jabuka, šljiva, kupina, šipuraka, koprive, lekovitog bilja, pečuraka... Otkupljivali su se i pragovi za železničke pruge, drva za ogrev, naravno i sva vrsta stoke, posebno telad. Poslovali su tako uspešno da su kupili traktor sa priključnim mašinama, kamion, vršalicu, kombajn i na kraju automobil. Vreme je prolazilo, došli su novi rukovodioci zadruge, puno školovaniji, a svoje znanje iskoristili su da zadruga nestane i Zadružni dom bude ruglo u selu. Iza njih ostala je pustoš. Prodavnice su zatvorene i ne rade, a mašinama se gubi svaki trag. Poljanički seljak je prepušten raznim mešetarima i nakupcima i doveden do prosjačkog štapa. Sela su ispražnjena, vlada siromaštvo, ne ulaže se ništa u ovaj kraj, infrastruktura je očajna i svako ko može od mlađih beži bez ikakve želje da se vrati - priča Tasić.
 

Boleštine i beda

Novica Cvetković, mesni laborant, kazuje o poraznoj zadravstvenoj i demografskoj slici žitelja Poljanice.

- Imamo oko 2.500 zdravstvenih kartona i oko 40 pregleda dnevno. Sve je manje stanovništva, a sve više bolesnih. Šlog, visok pritisak, dijabetes i tumori su najčešće bolesti u ovom kraju, ništa drugačije nego po gradovima. U selima je preko 75 odsto staračkih domaćinstava, sa jednim ili dva člana, gde vladaju siromaštvo i samoća, a oni su glavni uzrok svih boleština - kaže Novica. -Otuđenost je velika. Imamo pacijenata sa izraženim psihičkim problemima, depresijama, šizofrenijom... Boje se samoće i bede ili, narodski rečeno, da ne umru od gladi - kazuje Novica.

Rat zbog ćumura

Opšte siromaštvo i borba za preživljavanje nagnale su pojedine žitelje da umesto plastenika, voćnjaka i čuvanja stoke otvaraju ćumurane, i to u dvorištima gusto naseljenih zaseoka. Samo u Vlasu, u centru sela, gde su škola i ambulanta, unazad šest meseci otvoreno je 20-ak ćumurana koje selo obavijaju dimom.

- Zbog zarade od 15.000 do 20.000 dinara uništavaju zdravlje i sebi i drugima. Niko nema ništa protiv ćumurana, ali one se prave visoko u šumama. Prijavio sam inspekcijama u Vranju, valjda će reagovati. Ne otvaramo prozore na kući sve dok se povremeno ćumurane ne ugase, a za to treba da prođu dani - kaže Bratislav Rašić iz Vlasa.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.06.2015. 22:04
Како је дошо капитализам у Србију све наопачки у нашем животу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online