Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.06.2015.
18:00
R. Lončar, Ž. Marković - Vesti A

SPC ide na noge papi

Srpska crkvena delegacija na čelu sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, brojaće 54 člana i oni će 6. juna u Sarajevu pozdraviti papu Franju u ime Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, saopšteno je iz Organizacionog odbora za doček rimokatoličkog verskog poglavara.

Tanjug/AP
Dobrodošli: Bilbordi o poseti pape preplavili su Sarajevo

Ovo je, inače, najbrojnija delegacija SPC u novijoj istoriji, koja ide na poklonjenje papi i celivanje papskog prstena. Patrijarh srpski Irinej izbegao je odlazak u Sarajevo, pošto dan ranije 5. juna stiže u Kanadu da preuzme eparhiju od bivšeg episkopa Georgija.

- Odlazak do sada neviđeno brojne srpske crkvene delegacije na poklonjenje rimskom papi u veštačku prestonicu veštačke NATO tvorevine, a čijem stvaranju je doprineo i Vatikan, može se tumačiti kao još jedan čin u završnici promene srpskog duhovnog identiteta. Jer, ne treba zaboraviti da je Vatikan među prvima priznao slovenačku i hrvatsku nezavisnost prilikom raspada SFRJ i međunarodnog gaženja srpskih vitalnih interesa - kaže prof. dr Zoran Čvorović, stručnjak za crkveno-pravnu istoriju.

On ističe da isti akteri danas pokušavaju da završe priču započetu 90-ih godina prošlog veka, nastojanjem da se stvori svojevrsno "bratstvo-jedinstvo" SPC i drugih verskih zajednica na bivšim jugoslovenskim prostorima, kako bi se SPC reformisala i prilagodila na putu ka Evropskoj uniji. Istovremeno SPC se, napominje naš sagovornik, "uvlači u priču o dogovorenom svetiteljstvu".

- Samo tako se može tumačiti pristanak dat Vatikanu da SPC sa Hrvatskom biskupskom konferencijom uđe u dijalog o ratnom zločincu Alojziju Stepincu, radi njegove predstojeće kanonizacije, iako SPC nema ništa sa svecima Vatikana, od kojih su mnogi i pre Stepinca imali krv pravoslavnih na svojoj duši i savesti. U slučaju bivših jugoslovenskih prostora, očigledno je vatikanski cilj da se dođe do zajedničkog pogleda na učešće verskih zajednica u balkanskoj istoriji 20. stoleća i u prvim decenijama 21. veka - smatra Čvorović.

Peticija za bojkot

Internetom se, preko raznih nacionalno-društvenih mreža, već uveliko šire poruke srpskim vernicima, da ubuduće bojkotuju sve sveštenoslužitelje koji se u Sarajevu budu poklonili papi i celivali papski prsten.

Verski publicista Vladimir Dimitrijević ocenjuje da "sadašnji kurs vrha SPC prema Vatikanu vodi do logične posledice - slanja ogromne delegacije na čelu s episkopom Grigorijem na susret s papom u Sarajevu".

- Sveti arhijerejski sabor SPC ove, 2015. godine, neće biti upamćen samo po smenama vladika, nego, pre svega, po približavanju Vatikanu nezabeleženom u istoriji. U saopštenju Sabora istaknuto je kako će SPC otvoriti svoju kancelariju pri EU u Briselu (ako bude potrebno, kaže se tamo, čak i uz pomoć Vatikana), a doneta je i odluka da se formira komisija za izučavanje pitanja Alojzija Stepinca. Ova odluka je potpuno besmislena, jer je istorijska istina o Stepincu, vojnom vikaru ustaške vojske i krivcu za prekrštavanje 250.000 Srba, odavno utvrđena - kaže Dimitrijević.

On dodaje da Vatikan ima pravo da kanonizuje koga hoće i podseća da su za sveca proglasili Jozafata Kunceviča, vođu ukrajinskih unijata i ubicu pravoslavnih iz 17. veka, svetac im je i Hoze Marija de Balagvera, osnivač organizacije "Opus Dei", kao i Hitlerov papa (izraz Dejvida Kornvela) Pije 12.


Pavle odbio susret u Banjaluci

Ranije, da podsetimo, kada je papa Jovan Pavle Drugi dolazio u Hrvatsku, Federaciju BiH i RS, delegacije SPC na dočeku bile su malobrojne. U Hrvatskoj je to uglavnom bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, osim u Osijeku gde su sa njim bili i ostali srpski episkopi iz Hrvatske, kao i vladika bački Irinej (Bulović) ispred Sinoda SPC. Za vreme Vojtiline posete Banjaluci 2003. godine postojala je težnja da ga tamo u svojstvu domaćina dočeka patrijarh Pavle, ali je on to odbio uz obrazloženje da će papa vršiti bogosluženje u franjevačkom samostanu Petrićevac, odakle je 1942. godine krenuo ustaški pokolj Srba u banjalučkim selima.

Dvanaest sati boravka pape Franje u Sarajevu koštaće oko milion evra, a najveći trošak je obezbeđenje. Policijske i obaveštajne službe ništa ne prepuštaju slučaju, potvrđeno je "Vestima" iz obaveštajnih krugova upućenih u organizaciju posete.

Tanjug/AP

Baščaršija spremila suvenire

Atmosfera u Sarajevu ne razlikuje se preterano u odnosu na redovne situacije, osim što brojni plakati i bilbordi podsećaju na dolazak rimokatoličkog poglavara. Na popularnoj Baščaršiji mogu se pronaći i neki suveniri, a prodavci ističu da pravu gužvu očekuju u petak i subotu, kada očekuju i određenu zaradu.
- Ako nam dođe 70.000 ljudi, to će biti mnogo iznad mesečnog proseka turista koji dolaze u Sarajevo. Ti ljudi će ovde ostaviti solidnu količinu novca pa se može reći da očekujemo određenu zaradu. Imaćemo suvenire u radnji na Čaršiji, ali poseban štand ćemo imati u blizini stadiona - rekli su nam u jednoj radnji.

Očekuje se da u Sarajevo dođe oko 70.000 ljudi. Misa će biti na stadionu Koševo, a papa će posetiti još sedam lokacija, zbog čega će najveći deo grada u subotu biti blokiran. Događaj zajedno organizuju Vatikan i država BiH, a za bezbednost su zadužene domaće službe u saradnji sa kolegama iz inostranstva. Na dočeku pape biće brojne delegacije ostalih konfesija u BiH. Na međureligijskom nivou visoku delegaciju sačinjavaće 29 predstavnika jevrejske zajednice, 50 iz islamske i 58 iz katoličke.


 

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 05.06.2015. 18:13
Braćo moja pravoslavna:nema krsta bez tri prsta;nema vere u nevere;nema boga gde na njegovom tronu sedi čovek;nema raja,bez časnog pokajanja;slavu kupuješ,al božiju istinu osećaš;istinom protiv lažži;pravdom protiv nepravde;hristpvom molitvom protiv antihrista;braćo moja pravoslavna-vera nas je održala,veri hvala.
Petak 05.06.2015. 18:09
! - + -00+Preporuka ODGOVORI Petak 05.06.2015.17:37 atila_bic_boziji Kako ću sada ,bez zebnje u srcu, kleći u mom hramu pred Bogorodicu Trojeručicu i tražiti milost njenu-kad moj hram obesčatiše,kad moj hram oskrnaviše,kad mojim hramom hodi duša bezbonička,kad mi oteše hram,i odneše ga od božje milosti sottonskom prestolu.O dragi Bože,i bogorodice trojeručice;stavi svoju milostivu ruku na oltare naše,očisti ih od pogani i nevere,vrati veru pravoslavnu,da andjeli hramom poje.
Petak 05.06.2015. 19:58
Reagovao bih na gornji tekst vezan za Stepinca. Kako ja znam, posle rata nije osuđen ni za jedan zločin. Znači ne stoji tvrdnja da je ratni zločinac, nije dokazano. Vikar je postao pre rata za vreme Jugoslavije a ne za vreme NDH. I zaboravili su da napomenu da je Stepinac bio solunski dragovoljac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online