Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.05.2015.
19:34
Tanjug A

Šta je odlučio Sabor SPC?

Višednevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve je završeno, a doneto je niz značajnih odluka među kojima je otvaranje dijaloga s Rimokatoličkom crkvom, obnavljanje dijaloga s makedonskom crkvom u raskolu i razmatranje mogućnosti delovanja predstavnika SPC u Briselu.

A. Čukić
Odluke Sabora

Kako je saopšteno, Sabor je odlučio da prihvati dijalog s Rimokatoličkom Crkvom, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vreme Drugog svetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane NDH.

U tu svrhu Sveti Sinod će, po nalogu Sabora, obrazovati odgovarajuću komisiju, a kako se navodi, razgovaraće se o Stepinčevoj ulozi u tom tragičnom razdoblju i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. veku.   

U saopštila SPC navedeno je i da je Sabor na zasedanju, od 14. do 29. maja, razrešio episkope Filareta i Georgija i izopštio bivšeg vladiku raško-prizenskog Artemija i crnorečkog igumana Nikolaja.

"Monah Artemije, vođa poznate raskolničke grupacije, vraćen je u red svetovnjaka pod svojim krštenim imenom Marko i trajno isključen iz crkvene zajednice, uz poziv njemu i Negoslavu Nikoliću, njegovom lažnom 'horepiskopu Nikolaju', da se pokaju i vrate Majci Crkvi, koja će ih, ako to učine, sa radošću primiti u svoj zagrljaj", piše u saopštenju

Dodaje se da su episkopi kanadski Georgije i mileševski Filaret razrešeni od upravljanja poverenim eparhijama i stavljeni Saboru na raspolaganje.

Za predsednika stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, za predsednika Odbora za Jasenovac - episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini, na bosanskoj strani, i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

SPC saopštava da je Sabor odlučio da prihvati predlog arhiepiskopa Stefana o nastavku dijaloga u cilju prevazilaženja crkvenog raskola i uspostavljanja kanonskog poretka u Makedoniji, pošto je za to ispunjen uslov, a to je pustsanje iz pritvora arhiepiskopa ohridskog Jovana.

Kako se navodi, SPC će u tom dijalogu predstavljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej i zahumsko-hercegovački Grigorije, a uz njih će, kao predstavnik kanonske Ohridske Arhiepiskopije, biti i episkop stobijski David.

Dodaje se da je prvi put posle zasedanja 2011. godine na Saboru bio i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, oslobođen pre nekoliko meseci iz skopskog zatvora Idrizovo velikim zauzimanjem patrijarha moskovskog Kirila i Ruske pravoslavne crkve uopšte, uz sadejstvo SPC u meri u kojoj je to bilo mogućno.

Načelno je odlučeno da se razmotri mogućnost delovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU, u saradnji sa predstavništvima nekih drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa predstavništvom Vatikana kao države.

Novi praznici u kalendaru

SPC navodi da je najvažnija saborska odluka, odluka o ustanovljavanju novih praznika u kalendaru SPC, odnosno kanonizacija svetog mučenika prebilovačkog koji će se slaviti  6. avgusta, zatim svetog Mardarija (Uskokovića), episkopa američko-kanadskskog i njegov praznik će biti 12. decembra, kao i prepodobnog Sevastijana Džeksonskog (Dabovića) čiji će spomen biti 30. novembra.

Određeni su članovi Sinoda, a pored mitropolita crnogorsko-primorskog  Amfilohija i episkopa šabačkog Lavrentija, čiji mandat još traje, produžen je mandat episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, a za novoga člana izabran je episkop bački Irinej.

Nevolje na Kosovu

Sabor je, kao i svake godine, posebnu pažnju posvetio, kako se navodi, nevoljama crkve i naroda na Kosovu i Metohiji, donete su odluke o putevima i načinima da se te nevolje ublaže, a ponovljen je i apel da se prognanima i raseljenima omogući povratak i opstanak na ognjištima.

Kako se navodi, sa jednakom brigom i odgovornošću sagledane su, takođe, teškoće i iskušenja sa kojima se crkva i srpski narod susreću u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugde usled pritisaka, nepravdi i diskriminacije.

Posebna pažnja posvećena je krizi braka i porodice, čiji je vrhunac, kako navodi SPC, sve veći broj abortusa, razvoda, porodičnog nasilja i drugih pojava koje razaraju brak i porodicu, a izražena je i velika zabrinutost zbog "odliva mozgova", opšte nebrige za mlade, za selo i za socijalno ugrožene.

Sabor je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i nadležnima, u prvom redu Upravi za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, za svestrano razumevanje i podršku, naročito za onu na Kosovu i Metohiji, kao i zahvalnost Republici Srpskoj - njenoj vladi i narodu.

Jubilej

Sabor je doneo i odluke o proslavi velikog jubileja - 1.000 godina od smrti svetog Jovana Vladimira, najvećeg srpskog vladara iz prednemanjićkog perioda (1016-2016), raznim  duhovnim i kulturnim manifestacijama koje će početi ove godine, a završna svečanost biće 2016. godine.

Prihvaćen je izveštaj o učešću delegacije SPC u radu svepravoslavnih predsaborskih konferencija i svepravoslavne komisije za reviziju tekstova pripremljenih za Sveti i Veliki Sabor Pravoslavne Crkve, koji se planira za iduću godinu.

Takođe, primljen je i izveštaj o radovima na unutrašnjem uređenju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru i donete načelne odluke o daljem toku tih radova, naročito o programu izrade mozaika i freskopisanju u najtešnjoj saradnji sa Ruskom pravoslavnom crkvom i nadležnim organima Rusije.

Sabor je pažnju, kao i ranijih godina, posvetio pitanjima crkvene prosvete i školstva, verske nastave, naučno-prosvetnih ustanova, kao što su Biblioteka, Arhiv i Muzej SPC, naučne delatnosti, informativne službe, a razmatrano je i pitanje verske službe u Vojsci Srbije i predložene mere za njeno poboljšanje.

Eparhija frankfurtska

Dosadašnja Eparhija srednjeevropska preimenovana je u Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, sa sedištem u Frankfurtu, piše u saopštenju i navodi da je Sabor sa radošću pozdravio presudu Vrhovnog suda Novog Južnog Velsa u Australiji u korist Mitropolije australijsko-novozelandske SPC, a protiv samozvane raskolničke "Slobodne Srpske Crkve".

Patrijarh Irinej je u uvodnom obraćanju na početku Sabora ukazao na najvažnija pitanja života i misije SPC u ovom istorijskom trenutku, u danima velikih iskušenja i izazova i u zemlji i u svetu, ali i velikih mogućnosti za duhovni preporod i napredak.

U radu Sabora učestvovali su svi eparhijski arhijereji SPC, osim mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online