Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 29.05.2015.
16:38
blic.rs A

Putinovi botovi haraju srpskim internetom

Takozvani "botovi Kremlja" aktivni su u Srbiji i na srpskim portalima, a regrutuje ih nekoliko desničarskih stranaka koje finansijski i politički podržava Rusija, navodi se u opširnom tekstu američke agencije Asosiejted pres o propagandnom ratu administracije Vladimira Putina protiv Zapada.

Reuters
AP piše da "botovi Kremlja" okreću Srbiju protiv EU

U izveštaju se navodi da program angažovanja botova u Rusiji i van nje "vuče Srbiju, koja gaji EU snove, nazad prema ruskoj orbiti i kao mete ima Nemačku, SAD i druge zapadne sile". Kao primer aktivnosti srpskih "botova Kremlja" navedeno je stanje neposredno nposle ubistva Borisa Njemcova, ruskog opozicionara, krajem februara u Moskvi.

"Srpski botovi su brzo reagovali. 'Ko drugi može da izvuče korist od ovog ubistva osim Amerike? Mora da je CIA to izvela', bila je dominantna mantra u diskusijama na srpskim informativnim sajtovima. Lajkova je bilo na stotine, dok su komentari tipa 'Putin je odgovoran' naišli na opšti podsmeh", piše u tekstu. U njemu su građani Srbije prikazani kao nedovoljno informisani u eri interneta, pošto "Srbi dobijaju većinu informacija o Rusiji od medija koji imaju podršku Moskve, a botovi jačaju liniju Kremlja".

Tanjug/AP
Takozvana "fabrika botova" u Sankt Peterburgu

"Rezultat je rašireno mišljenje u Srbiji da je režim u Kijevu neonacistički i da je Putin bio u pravu što je anektirao Krim", navodi se dalje u tekstu.

Agencija AP je komentar o "Putinovim botovima" u Beogradu zatražila od Jelene Milić, političkog analitičara Centra za evroatlantske studije.

- Jedna od posledica jeste činjenica da je javna podrška integraciji u EU pala ispod 50 odsto po prvi put od demokratskih promena 2000. godine. Biće veoma teško povratiti ovu podršku javnosti - ocenila je Milićeva.

Članak predstavlja i četvorospratnu mermernu zgradu u Sankt Peterburgu, u kojoj oko 400 zaposlenih koji kuckaju na kompjuterima i "stoje na linijama fronta propagandnog rata". Na osnovu iskustava ljudi koji su bili "botovi Kremlja" navodi se da ovi muškarci i žene rade u neprekidnim smenama od po 12 sati i da "zatrpavaju internet propagandom".

Ruskinja Ljuda Savčuk (34), novinarka i samohrana majka dvoje dece, radila je u "fabrici botova" do sredine marta ove godine.

- Znala sam da je nešto loše, ali naravno nisam ni očekivala da je tako strašno i na tom nivou - rekla je Savčukova i dodala da botovi imaju po nekoliko naloga na društvenim mrežama pod raznim imenima.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 17:19
Jeste jeste ,baš Putinovi i to baš srpsskim-e da umreš od smeha.I to pronašao zapaad.Zapad je u izmaglici,ako ne vidi na koju stranu srpske oči gledaju-tamo gde sunce izlazi,a ne gde zapada.
Petak 29.05.2015. 17:06
Мислим шта рећи на ово? Амери створише Исламску државу и разрушише пола света а они се препадоше на овакву небулозу! Познајући начин деловања сатаниста, следеће је "Српски хакери нападају шипт-арске и америчке сајтове за националну безбедност"! А оно њихови ботови врши диверзије под њиховом командом да би се као и много пута до сада изазвао рат или нешто слично!
Petak 29.05.2015. 17:16
не треба Путину интернет да би "окретао" Србе од еУ..... довољна је једна реч....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online