Petak 29.05.2015.
16:38
blic.rs

Putinovi botovi haraju srpskim internetom

Reuters
AP piše da "botovi Kremlja" okreću Srbiju protiv EU

U izveštaju se navodi da program angažovanja botova u Rusiji i van nje "vuče Srbiju, koja gaji EU snove, nazad prema ruskoj orbiti i kao mete ima Nemačku, SAD i druge zapadne sile". Kao primer aktivnosti srpskih "botova Kremlja" navedeno je stanje neposredno nposle ubistva Borisa Njemcova, ruskog opozicionara, krajem februara u Moskvi.

"Srpski botovi su brzo reagovali. 'Ko drugi može da izvuče korist od ovog ubistva osim Amerike? Mora da je CIA to izvela', bila je dominantna mantra u diskusijama na srpskim informativnim sajtovima. Lajkova je bilo na stotine, dok su komentari tipa 'Putin je odgovoran' naišli na opšti podsmeh", piše u tekstu. U njemu su građani Srbije prikazani kao nedovoljno informisani u eri interneta, pošto "Srbi dobijaju većinu informacija o Rusiji od medija koji imaju podršku Moskve, a botovi jačaju liniju Kremlja".

Tanjug/AP
Takozvana "fabrika botova" u Sankt Peterburgu

"Rezultat je rašireno mišljenje u Srbiji da je režim u Kijevu neonacistički i da je Putin bio u pravu što je anektirao Krim", navodi se dalje u tekstu.

Agencija AP je komentar o "Putinovim botovima" u Beogradu zatražila od Jelene Milić, političkog analitičara Centra za evroatlantske studije.

- Jedna od posledica jeste činjenica da je javna podrška integraciji u EU pala ispod 50 odsto po prvi put od demokratskih promena 2000. godine. Biće veoma teško povratiti ovu podršku javnosti - ocenila je Milićeva.

Članak predstavlja i četvorospratnu mermernu zgradu u Sankt Peterburgu, u kojoj oko 400 zaposlenih koji kuckaju na kompjuterima i "stoje na linijama fronta propagandnog rata". Na osnovu iskustava ljudi koji su bili "botovi Kremlja" navodi se da ovi muškarci i žene rade u neprekidnim smenama od po 12 sati i da "zatrpavaju internet propagandom".

Ruskinja Ljuda Savčuk (34), novinarka i samohrana majka dvoje dece, radila je u "fabrici botova" do sredine marta ove godine.

- Znala sam da je nešto loše, ali naravno nisam ni očekivala da je tako strašno i na tom nivou - rekla je Savčukova i dodala da botovi imaju po nekoliko naloga na društvenim mrežama pod raznim imenima.

2024 © - Vesti online