Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.05.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Dijasporci žrtve drumskih bandi

U akciji policije iz Novog Sada pre nekoliko dana uhapšeni su B. S. (27), N. N. (29) i K. S. (23) iz Kraljeva zbog sumnje da su na auto-putu od Subotice do Niša počinili preko 20 krađa i razbojništava. Ovo hapšenje ponovo je podsetilo na problem koji postoji na srpskim putevima, obično tokom letnjih meseci kada razbojnici pljačkaju vozače po putevima, a među najčešćim žrtvama su dijasporci koji dolaze u rodni kraj u posetu rodbini i prijateljima.

Tanjug
Letnja sezona puna zamki: Policija skreće pažnju dijaspori

Trojica uhapšenih su na putevima oko Subotice, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Inđije i Kragujevca pljačkali građane na putu kroz Srbiju. Obično bi izjutra na parkinzima krali novac, telefone, laptopove. Među žrtvama su državljani Srbije, ali i Nemačke, Rusije, Češke, Slovačke, Bugarske i Turske.

Lažni policajci

Dokle maštovitost prevaranata u trci za novcem ide videlo se i pre nekoliko godina kada su četiri osobe uhapšene pošto su se presvukli u policijske uniforme i naplaćivali kazne vozačima kroz Srbiju. Oni su iznajmili automobil citroen 3, napravili rotaciona svetla i zaustavljali vozače iz Evrope, naplaćujući im fantomske saobraćajne kazne.

Kako saznajemo u Upravi saobraćajne policije, tokom leta povećava se broj pljački na glavnim putevima u Srbiji, a obično su u pitanju krađe.

- Kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume i sve što mogu. Razbojnici najčešće kradu na parkiralištima jer tamo nema nadzornih kamera i obično izjutra. Najviše kradu iz vozila sa stranim tablicama, računajući da su u pitanju Grci ili Turci koji sa sobom nose dosta vrednosti i glavna su meta razbojnika. Zbog toga su često žrtve naši sunarodnici iz inostranstva koji su u vozilima sa tablicama Nemačke, Austrije i ostalih zemalja EU - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Da drumske pljačke nisu tako bezazlene pokazuju i primeri sa kojima se policija proteklih godina susretala, a koji su izazvali teške saobraćajne nesreće.

- Mnogo opasnija vrsta je prouzrokovanje namernih oštećenja, izazivanje kvarova na vozilima, sečenje kablova za ulje. Puste vas da krenete, prate i čim vam stane automobil nevino prilaze da ponude pomoć, koja vas košta mnogo novca. U nekoliko slučajeva imali smo primere saobraćajnih nesreća u kojima su ljudi i ginuli, a kasnije je utvrđeno da su vozila bila neispravna, odnosno da su namerno izazvani kvarovi. Kada vide da zbog kvarova vozila slete sa puta ili udare u druga vozila, drumski razbojnici koji ih prate samo nastave put, ne stajući da stradalima pruže pomoć - objašnjavaju saobraćajni policajci na srpskim auto-putevima, sa kojima su reporteri "Vesti" imali prilike da razgovaraju.

Među najčešćim načinima za zaradu ovih kriminalaca jeste i kada prevaranti podesnim ključem otvore rezervoar i sipaju vodu. Pošto je ona teža, odmah padne na dno i uvuče se u motor, pa posle stotinjak metara automobil stane.

Odmah se oko žrtve skupe "dobronamernici" koji nude svoje mehaničare, šlep-službu, pokušavaju žrtvi da pomognu, ali se sve plati i sa po nekoliko hiljada evra. Inače, među uhapšenim drumskim razbojnicima poslednjih godina najviše je kriminalaca iz Rumunije i Bugarske.

Takođe, jedan od najčešćih načina krađa na srpskim putevima su takozvani lažni kvarovi.

- Prevaranti stanu sa automobilom u zaustavnoj traci i signaliziraju vozačima koji dolaze da im treba pomoć. Uglavnom zaustavljaju vozila sa stranim tablicama. Kada neko stane, prvo ga zagovaraju, a onda bukvalno otimaju torbice, mobilne telefone. Najčešće se ova vrsta krađa dešava u ranim jutarnjim satima, kada je slabiji saobraćaj - upozoravaju u srpskoj policiji.

Zamka sa jeftinim nakitom

Jedna od uobičajenih prevara za putnike na auto-putevima je prodaja nakita. Kako saznajemo u policiji, prevashodno rumunski državljani zastaju na parkiralištima gde putnicima koji se odmaraju nude zlato i srebro po povoljnim cenama. Uvereni da će za malo para nabaviti nakit žrtve kupe zlatno ili srebrno prstenje i lančiće, ali kasnije shvate da su nasamareni, jer su im prevaranti prodali lažni nakit.

Divlje šlep-službe

Velika opasnost za putnike kroz Srbiju su i divlje šlep-službe, koje obično krstare auto-putem od Bubanj potoka do Jagodine.
- Imali smo pre nekoliko godina slučaj našeg sunarodnika koji živi u Austriji, a u Srbiju dolazi samo tokom leta gde na divlje radi svojim šlep-vozilom. Za tih nekoliko meseci zaradi toliko novca da ostatak godine živi ugodno u Austriji - dodaju u saobraćajnoj policiji.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online