Četvrtak 28.05.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti

Dijasporci žrtve drumskih bandi

Tanjug
Letnja sezona puna zamki: Policija skreće pažnju dijaspori

Trojica uhapšenih su na putevima oko Subotice, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Inđije i Kragujevca pljačkali građane na putu kroz Srbiju. Obično bi izjutra na parkinzima krali novac, telefone, laptopove. Među žrtvama su državljani Srbije, ali i Nemačke, Rusije, Češke, Slovačke, Bugarske i Turske.

Lažni policajci

Dokle maštovitost prevaranata u trci za novcem ide videlo se i pre nekoliko godina kada su četiri osobe uhapšene pošto su se presvukli u policijske uniforme i naplaćivali kazne vozačima kroz Srbiju. Oni su iznajmili automobil citroen 3, napravili rotaciona svetla i zaustavljali vozače iz Evrope, naplaćujući im fantomske saobraćajne kazne.

Kako saznajemo u Upravi saobraćajne policije, tokom leta povećava se broj pljački na glavnim putevima u Srbiji, a obično su u pitanju krađe.

- Kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume i sve što mogu. Razbojnici najčešće kradu na parkiralištima jer tamo nema nadzornih kamera i obično izjutra. Najviše kradu iz vozila sa stranim tablicama, računajući da su u pitanju Grci ili Turci koji sa sobom nose dosta vrednosti i glavna su meta razbojnika. Zbog toga su često žrtve naši sunarodnici iz inostranstva koji su u vozilima sa tablicama Nemačke, Austrije i ostalih zemalja EU - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

Da drumske pljačke nisu tako bezazlene pokazuju i primeri sa kojima se policija proteklih godina susretala, a koji su izazvali teške saobraćajne nesreće.

- Mnogo opasnija vrsta je prouzrokovanje namernih oštećenja, izazivanje kvarova na vozilima, sečenje kablova za ulje. Puste vas da krenete, prate i čim vam stane automobil nevino prilaze da ponude pomoć, koja vas košta mnogo novca. U nekoliko slučajeva imali smo primere saobraćajnih nesreća u kojima su ljudi i ginuli, a kasnije je utvrđeno da su vozila bila neispravna, odnosno da su namerno izazvani kvarovi. Kada vide da zbog kvarova vozila slete sa puta ili udare u druga vozila, drumski razbojnici koji ih prate samo nastave put, ne stajući da stradalima pruže pomoć - objašnjavaju saobraćajni policajci na srpskim auto-putevima, sa kojima su reporteri "Vesti" imali prilike da razgovaraju.

Među najčešćim načinima za zaradu ovih kriminalaca jeste i kada prevaranti podesnim ključem otvore rezervoar i sipaju vodu. Pošto je ona teža, odmah padne na dno i uvuče se u motor, pa posle stotinjak metara automobil stane.

Odmah se oko žrtve skupe "dobronamernici" koji nude svoje mehaničare, šlep-službu, pokušavaju žrtvi da pomognu, ali se sve plati i sa po nekoliko hiljada evra. Inače, među uhapšenim drumskim razbojnicima poslednjih godina najviše je kriminalaca iz Rumunije i Bugarske.

Takođe, jedan od najčešćih načina krađa na srpskim putevima su takozvani lažni kvarovi.

- Prevaranti stanu sa automobilom u zaustavnoj traci i signaliziraju vozačima koji dolaze da im treba pomoć. Uglavnom zaustavljaju vozila sa stranim tablicama. Kada neko stane, prvo ga zagovaraju, a onda bukvalno otimaju torbice, mobilne telefone. Najčešće se ova vrsta krađa dešava u ranim jutarnjim satima, kada je slabiji saobraćaj - upozoravaju u srpskoj policiji.

Zamka sa jeftinim nakitom

Jedna od uobičajenih prevara za putnike na auto-putevima je prodaja nakita. Kako saznajemo u policiji, prevashodno rumunski državljani zastaju na parkiralištima gde putnicima koji se odmaraju nude zlato i srebro po povoljnim cenama. Uvereni da će za malo para nabaviti nakit žrtve kupe zlatno ili srebrno prstenje i lančiće, ali kasnije shvate da su nasamareni, jer su im prevaranti prodali lažni nakit.

Divlje šlep-službe

Velika opasnost za putnike kroz Srbiju su i divlje šlep-službe, koje obično krstare auto-putem od Bubanj potoka do Jagodine.
- Imali smo pre nekoliko godina slučaj našeg sunarodnika koji živi u Austriji, a u Srbiju dolazi samo tokom leta gde na divlje radi svojim šlep-vozilom. Za tih nekoliko meseci zaradi toliko novca da ostatak godine živi ugodno u Austriji - dodaju u saobraćajnoj policiji.

 

2024 © - Vesti online