Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
15:10
Tanjug A

Marković: Tražićemo da koristimo luku Solun za uvoz - izvoz robe

Predsednik Skupštine grada Jagodina i narodni poslanik Dragan Marković Palma izjavio je da će delegacija Jagodine, koja će boraviti u Grčkoj od 24. do 29. maja, u razgovoru sa načelnikom Soluna tražiti da Srbija koristi luku u Solunu za izvoz i uvoz roba.

Tanjug
Prepun ideja: Praktični Dragan Marković Palma

- Imaćemo u Solunu sastanak sa gradonačelnikom i sa predsednikom Regionalne privredne komore tog dela Grčke, ja i desetak privrednika i pokušaćemo, tražićemo da koroitstimo luku u Solunu, imajući u vidu, da nam je bliži Solun od Bara i da nam je bolji put do Soluna i brže se stiže do Soluna nego do Bara - rekao je Marković, na konferenciji za medije.

- Kada to kažem ne mislim ništa loše na odnose Srbije i Crne Gore, ali jednostavno, danas je transport veoma važan faktor u kalkulaciji kada se neki proizvodi uvoze ili izvoze - rekao je Marković i objasnio da će to biti jedna od tema posete grčkim gradovima Paraliji, Hrisopulu i Katarini.

Imajući u vidu da mi imamo sedam stranih investitora od toga šest italijanskih, očekujemo dolazak još četiri do kraja godine, i ponudićemo Italijanima i tu mogućnost, da mogu proizvode iz svojih fabrika u Jagodini i Srbiji izvoziti u Italiju preko Grčke, brodovima iz Soluna", istakao je Marković.

On je podsetio da je Jagodina "izašla na more" preko Grčke, jer je dobila šest hektara zemlje, dva od grada Hrispuli i četiri od grada Katrini na obali mora, "i očekujemo bolja vremena da izgradimo hotele, za najsiromašnije građane, decu bez roditelja, decu čiji roditelji ne rade, školsku decu".

- Mi 11 godina vodimo decu besplatno na more, osnovce u Crnu Goru, srednjoškolce u Grčku - rekao je Marković.

- Srbija je izgradila Grčku a posebno Paraliju. Srbija je izgradila u Paraliji 60 odsto zgrada, znamo kakva je Paralija bila pre 30 godina a kakva je danas. Najveći broj turista iz Srbije u Grčkoj, kada je u pitanju Paralija, je iz Srbije - rekao je Marković i ocenio da Grci trebaju da počnu da nam nešto vraćaju, da imamo obostranu korist na duže staze "ljubav i druženje su kratki".

On je dodao da je "poznato da je Evropa Rusiji uvela sankcije a Rusija Evropi i sada Grčka ima manji izvoz u Rusiji a mi možemo ponuditi našu industrijsku zonu da ovde, u Jagodini, otvore fabrike, da proizvode ono što su proizvodili u Grčkoj i da iz Jagodine izvoze u Rusiju".

Marković: Iskoristiti "žuto svetlo" koje nam je dala EU

Predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma ocenio je danas da Evropska unija (EU) Srbiji još nije dala zeleno svetlo, ali je dala žuto i to treba iskoristiti.

- Mi ne možemo da čekamo da nam Evropa da baš ono pravo zeleno svetlo, dobili smo žuto i treba to da iskoristimo, da prođemo i da korist imaju naši proizvođači - rekao je Marković i dodao da "treba pokušati, ako možemo da stanemo na put, uvozu poljoprivrednih proizvoda, kako bi zaštitili ono što se proizvodi u Srbiji".

- Da uvoz ne bude konkurencija našim poljoprivrednicima jer naši poljoprivrednici, kao ni zanatlije, nemaju ni regres, ni bolovanja ni odmor, rade po 13 sati. Njihovi proizvodi do sada nisu imali neko posebno poštovanje - ocenio je Marković.

Kada je u pitanju Jagodina, ispunili smo uslove, ono što traži EU i kada je u pitanju infrastruktura, zaposlenost i borba protiv bele kuge. Na prvom mestu smo po broju rođene dece, u ovoj godini upisno je 59 đaka prvaka više nego što smo imali prošle godine. Prvi smo u svemu, istakao je Marković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online