Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.05.2015.
11:50
Tanjug A

Grk kupio sve jagodinske kolače: Potrošio 5.000 evra!

Vlasnik lanca hotela i restorana u Grčkoj kupio je na izložbi u Paraliji proizvode zanatlija Jagodine i Pomoravlja za 5.000 evra i sve izložene kolače.

Izložba je održana u utorak uveče na glavnom trgu u Paraliji, na platou kod crkve i fontane i na njoj su učestovali proizvođači meda, opančari, kovači, proizvođači asura, korpi pletenih od pruća, proizvođači gljiva, kolača, predmeta od drveta i drugih upotrebnih predmeta, kao i slikari.

Za izložbu je bilo veliko interesovanje Grka i brojinih turista u Paraliji, među kojima je mnogo i iz Srbije. Najviše su pazarili vlasnici hotela u tom kraju, a pojedinačno najviše se prodavao med i proizvodi od meda.

Po konačnih podacima prodato je robe za više od 40.000 evra.

Zadovoljno trljali ruke

Veliki broj korpara, opančara, tkalja, pčelara, drvodelja, pletara, tkalja i drugih zanatlija zadovoljno nakon održane prodajne izložbe, jer su svi proizvodi "planuli" za kratko vreme.

Tanjug
Zadovoljna prodajom

Orasi iz Grčke, med iz Srbije

Za razliku od drugih krajeva Srbije, gde zanati uveliko odumiru jer mladi ljudi neće da nastave porodičnu tradiciju svojih dedova, ako je sudeći po izložbi i broju prodatih proizvoda, stari zanati u Jagodini imaju budućnost.

Otvarajući izložbu, predsednik gradske skupštine Jagodine Dragan Marković Palma kazao je da je reč o ručnim proizvodima sa tradicijom u porodicama dugom po 100 ili čak 200 godina.

- Zanatima svojih pradedova danas se bave njihovi unuci, praunuci i mi ne smemo da dozvolimo da se ti zanati ugasi i hoćemo da im maksimalno pomognemo. Imate ovde nešto što može da se jede, med, kolače, možda nekome treba orasi da se pomešaju sa medom, orahe ćete kupiti u Grčkoj, a med iz Srbije- kazao je Marković i dodao da ova izložba ima i simboličnu karakter jer osim tradicije i dobrih odnosa izmedju Srbije i Grčke, do sada nije postojao obostrani interes.

- Mi imamo tradiciju u pravoslavlju, u poštovanju, ali nije postojao obostrani interes. Do pre neki dan, samo ste vi imali interes i korist od toga, a od danas imamo zajednički interes, a kada je zajednički interes, ta ljubav može da traje dugo-  zaključio je Marković.

Slaviša Ivanović iz sela Dražmirovca kod Jagodine nastavio je porodičnu tradiciju svojih predaka dugu preko stotinu godina i uspešno proizvodi i prodaje srpske narodne nošnje i srpske opanke.

- Ja sam nastavio tradiciju i opančarskim zanatom se bavim preko 30 godina. Došli smo ovde u Paraliju, prodaja ide dobro, zadovoljan sam - kaže Ivanović.
 

Tanjug
I gusle u Paraliji

Najveća atrakcija bio je pravi čuvar starih zanata, starina Milan Jovanović iz sela Lovci, kraj Jagodine, koji se bavi sa nekoliko starih zanata i samouk je majstor.

- Bavim se kovačkim, kolarskim, stolarskim, rezbarijom, radim kundake za puške, a radim i građevinske stvari, zidam malterišem, gradim kuće od temelja do krova. Ovde sam izložio nešto malo kolko sam mogao da ponesem. Nadam se da će nam ovakve izložbe pomoći da se proširi proizvodnja, da nešto izvezemo, da se zaradi neka para za taj naš goli život - kaže Jovanović.

Živorad Stanković iz Malog Laništa živi je dokaz da stari zanati u Jagodini imaju budućnosti.

- Od 13. godine radim ovaj zanat i bavim se pletarstvom. Radio je moj otac, radim ja, sad rade i deca, svi kompletno. Nije lako jer sam oboleo s obzirom da sam celog života gazio u vodu do grudi i vadio ševar za asure, ali nam je ipak dobro jer sam kuću stekao od toga zanata, kupio četiri hektara zemlje, imamo traktor, imamo sve i drago mi je da će moji da nastave ovu tradiciju - kaže Stanković.

Svoj štand su imale i članice udruženja koje se bavi očuvanjem starih zanata iz Jagodine "Etno-forma". Srebra Stanisavljević, članica ovog udruženja kaže da su članice zadovoljne prodajom.

- Gradonačelnik i svi iz opštine nam je puno pomogao. Spojili smo lepo i korisno, lepo smo se proveli a zaradili smo i džeparac tako da smo zadovoljne. Radimo narodne nošnje, krparice, ćilimove, sve tradicionalne proizvode i baš smo zadovoljne - kaže ona.

Dragan Marković Palma poklonio je u utorak Grčko-srpskoj privrednoj komori dva hektara zemlje pored autoputa, opremljeno kompletnom infrastrukturom i poručio da očekuje da dovedu investitora da gradi fabriku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online