Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.05.2015.
22:22
Srna A

Zločini terorista iz Kumanova: Otmice, mučenje i ubijanje Srba na KiM

Trojica terorista koji su se borili u Kumanovu od ranije su poznati srpskoj policiji kao oficiri takozvane OVK i njihova imena se nalaze u Beloj knjizi Vlade Srbije sa opisom zločina koje su počinili na teritoriji Kosova i Metohije.

Reuters
Teroristi uUčili zanat" u Oslobodilačkoj vojsci Kosova

Prema podacima iz Bele knjige, bivši oficir albanske armije Adem Šehu aktivno je učestvovao u obuci albanskih terorista u kampovima u Albaniji, a po dolasku na Kosmet u junu 1999. godine postao je jedan od rukovodilaca takozvane OVK u operativnoj zoni Lab.

Članovi grupe kojom je rukovodio Šehu ubili su 31. avgusta 1999. godine u rejonu sela Zebnice Dragana Perića iz Gračanice, Sinišu Markovića iz Badovca i N. Jovanovića iz Sušice, prenose beogradski mediji.

Ova grupa je otela Milorada Popovića, a odgovorna je i za otmice Slaviše Stevića iz Badovca i Predraga Mikića zvanog Prota iz Sušice.

Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, glavni štab OVK operativne zone Lab, u kojem se nalazio Šehu, doneo je odluku o formiranju ilegalnih terorističkih grupa, zaduženih za etničko čišćenje na području opština Podujevo i Priština.

Početkom decembra 2000. godine Šehu se vratio u Albaniju, gde je nastavio sa aktivnostima u okviru takozvane Albanske nacionalne armije.

Drugi terorista iz Kumanova koji je poznat srpskim vlastima po zlodjelima na Kosmetu je Malić Ndrecaj, koji je bio komandant 132. brigade OVK, zvane "Murat Zenelji", sa sedištem u selu Jablanica, koja je rukovodila zatvorom u kojem su mučeni i ubijani kidnapovani Srbi.

Po dolasku KFOR-a i UNMIK-a na Kosmet rukovodio je specijalnom jedinicom zvanom "Zla reka", čiji su pripadnici izvršili veliki broj krivičnih dela nad nealbanskim stanovništvom na području Đakovice.

Prema instrukcijama Ramuša Haradinaja, Ndrecaj je ranije učestvovao u oružanim sukobima u Kumanovu gde je predvodio terorističku grupu u okviru ONA, pri čemu je koristio pseudonim "komandant Malja".

Njega su zbog ilegalne trgovine oružjem i skladištenja oružja u neposrednoj blizini administrativne granice sa jugom Srbije, kao i državne granice sa Makedonijom 2003. godine uhapsili pripadnici KFOR-a, ali je posle izvesnog vremena bio pušten.

Među teroristima iz Kumanova koji su zbog zločina na Kosmetu poznati srpskim vlastima nalazi se i Sami Ukšini iz Đakovice, koji je zajedno sa Sadrijem Avduljijem formirao i rukovodio terorističkom grupom koja je delovala na području Đakovice i izvršila više oružanih napada 1998. godine na pripadnike MUP Srbije i Vojske Jugoslavije.

Bio je zamenik Malića Ndrecaja, komandanta operativne zone Kumanovo, kojoj je pripadala 113. brigada "Ismet Jašari", na čelu sa Kuštrimom Hodžom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online