Ponedeljak 11.05.2015.
22:22
Srna

Zločini terorista iz Kumanova: Otmice, mučenje i ubijanje Srba na KiM

Reuters
Teroristi uUčili zanat" u Oslobodilačkoj vojsci Kosova

Prema podacima iz Bele knjige, bivši oficir albanske armije Adem Šehu aktivno je učestvovao u obuci albanskih terorista u kampovima u Albaniji, a po dolasku na Kosmet u junu 1999. godine postao je jedan od rukovodilaca takozvane OVK u operativnoj zoni Lab.

Članovi grupe kojom je rukovodio Šehu ubili su 31. avgusta 1999. godine u rejonu sela Zebnice Dragana Perića iz Gračanice, Sinišu Markovića iz Badovca i N. Jovanovića iz Sušice, prenose beogradski mediji.

Ova grupa je otela Milorada Popovića, a odgovorna je i za otmice Slaviše Stevića iz Badovca i Predraga Mikića zvanog Prota iz Sušice.

Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, glavni štab OVK operativne zone Lab, u kojem se nalazio Šehu, doneo je odluku o formiranju ilegalnih terorističkih grupa, zaduženih za etničko čišćenje na području opština Podujevo i Priština.

Početkom decembra 2000. godine Šehu se vratio u Albaniju, gde je nastavio sa aktivnostima u okviru takozvane Albanske nacionalne armije.

Drugi terorista iz Kumanova koji je poznat srpskim vlastima po zlodjelima na Kosmetu je Malić Ndrecaj, koji je bio komandant 132. brigade OVK, zvane "Murat Zenelji", sa sedištem u selu Jablanica, koja je rukovodila zatvorom u kojem su mučeni i ubijani kidnapovani Srbi.

Po dolasku KFOR-a i UNMIK-a na Kosmet rukovodio je specijalnom jedinicom zvanom "Zla reka", čiji su pripadnici izvršili veliki broj krivičnih dela nad nealbanskim stanovništvom na području Đakovice.

Prema instrukcijama Ramuša Haradinaja, Ndrecaj je ranije učestvovao u oružanim sukobima u Kumanovu gde je predvodio terorističku grupu u okviru ONA, pri čemu je koristio pseudonim "komandant Malja".

Njega su zbog ilegalne trgovine oružjem i skladištenja oružja u neposrednoj blizini administrativne granice sa jugom Srbije, kao i državne granice sa Makedonijom 2003. godine uhapsili pripadnici KFOR-a, ali je posle izvesnog vremena bio pušten.

Među teroristima iz Kumanova koji su zbog zločina na Kosmetu poznati srpskim vlastima nalazi se i Sami Ukšini iz Đakovice, koji je zajedno sa Sadrijem Avduljijem formirao i rukovodio terorističkom grupom koja je delovala na području Đakovice i izvršila više oružanih napada 1998. godine na pripadnike MUP Srbije i Vojske Jugoslavije.

Bio je zamenik Malića Ndrecaja, komandanta operativne zone Kumanovo, kojoj je pripadala 113. brigada "Ismet Jašari", na čelu sa Kuštrimom Hodžom.

2024 © - Vesti online