Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.05.2015.
22:31
Blic A

"Vučić na Gazivodama brani opstanak Srba na Kosovu"

"Braneći Gazivode premijer Vučić brani opstanak Srba na Kosovu jer bi u suprotnom Priština kontrolisala snabdevanje vodom i strujom Srba na severu."Ovako za "Blic2 Marko Đurić, direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, objašnjava poruku Aleksandra Vučića zvaničnicima EU da “ako kažu ‘ne‘ otvaranju poglavlja za pristupanje Srbije EU zbog Gazivoda, moraju da nađu novog premijera jer on to neće da potpiše niti će pristati da se Prištini prepusti 100 odsto vlasništva nad Gazivodama.

Tanjug
Gazivode važna strateška tačka: Marko Đurić

- Pitanje upravljanja se ne pominje ni u jednom sporazumu sa Prištinom. Priština se sada služi trikovima i traži da joj se prepusti upravljanje, a da se kasnije rešava pitanje vlasništva. Međutim, ne pada nam na pamet da pravimo ustupke kada je reč o tako važnom hidropotencijalu. Tražimo da nam neko pokaže u kom sporazumu se pominje reč Gazivode, nema je nigde, ni u onom koji se odnosi na pitanje energetike, ni u prvom Briselskom sporazumu - kaže Đurić.

Oko samog veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač koplja se lome zapravo jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog KiM.

- Njima upravlja “Elektroprivreda Srbije“ i kao što se zna, Srbi struju na severu praktično ne plaćaju, odnosno nivo naplate je oko 11 odsto. Gazivode, inače, prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a da ne govorimo o radnim mestima za Srbe. Deo ovog hidrosistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”. Imovina ovog celog kompleksa je od neprocenjive vrednosti, a Priština nije pristajala u Briselu ni na ideju o mešovitoj kompaniji koja bi bila novoosnovana, ali kao ćerka kompanija u sastavu EPS - objašnjava naš izvor.

Naime, Priština ne želi uopšte da pregovara, tvrdeći da je reč o njihovoj imovini, koju su inače i prodali izvesnoj turskoj kompanija, koja međutim, ne može da uđe u posed jer je pod kontrolom našeg EPS-a, dok Beograd traži da bar pola bude vlasništvo ZSO.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 22:58
Време је да сви ви политичари од 5 октобра до данас једном за свагда одете са политичке сцене,више је него очито да ни један од вас није способан да води ову земљу онако како треба,а не како кажу американци и налогодавци са запада,очито је да нисте способни да овом више него напаћеном народу обезбедите бољу будућност,довољно сте "зарадили" да сте обезбедили и праунучићима,а сигуран сам да у србији има људи који су способнији од вас и који ће пре вас да нам донесу бољитак а даћете ви и газиводе и још много другог што вам буду наши "пријатељи" са запада тражили,па дали сте им трепчу,дали сте им брезовицу,готово да сте вашом политиком и признали косово,шта ту сада глумите са газиводама .
Nedelja 10.05.2015. 10:51
Mars Djubre pa ako je tako kao sto kaze taj debil Djuric onda mozes biti siguran da ce Srbima biti jos gore!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online