Subota 09.05.2015.
22:31
Blic

"Vučić na Gazivodama brani opstanak Srba na Kosovu"

Tanjug
Gazivode važna strateška tačka: Marko Đurić

- Pitanje upravljanja se ne pominje ni u jednom sporazumu sa Prištinom. Priština se sada služi trikovima i traži da joj se prepusti upravljanje, a da se kasnije rešava pitanje vlasništva. Međutim, ne pada nam na pamet da pravimo ustupke kada je reč o tako važnom hidropotencijalu. Tražimo da nam neko pokaže u kom sporazumu se pominje reč Gazivode, nema je nigde, ni u onom koji se odnosi na pitanje energetike, ni u prvom Briselskom sporazumu - kaže Đurić.

Oko samog veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač koplja se lome zapravo jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog KiM.

- Njima upravlja “Elektroprivreda Srbije“ i kao što se zna, Srbi struju na severu praktično ne plaćaju, odnosno nivo naplate je oko 11 odsto. Gazivode, inače, prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a da ne govorimo o radnim mestima za Srbe. Deo ovog hidrosistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”. Imovina ovog celog kompleksa je od neprocenjive vrednosti, a Priština nije pristajala u Briselu ni na ideju o mešovitoj kompaniji koja bi bila novoosnovana, ali kao ćerka kompanija u sastavu EPS - objašnjava naš izvor.

Naime, Priština ne želi uopšte da pregovara, tvrdeći da je reč o njihovoj imovini, koju su inače i prodali izvesnoj turskoj kompanija, koja međutim, ne može da uđe u posed jer je pod kontrolom našeg EPS-a, dok Beograd traži da bar pola bude vlasništvo ZSO.

2024 © - Vesti online