Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 09.05.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Zapad OVK šalje u Hag

Nakon ambasadorke SAD u Prištini, koja je vrlo jasno i direktno rekla da Kosovu će Amerika zaboraviti na prijateljstvo i okrenuti leđa Kosovu ukoliko ne formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, ambasadori Nemačke i Holandije takođe su podvukli svoje mišljenje. Uz rame s američkim diplomatama, oni su objasnili da će Kosovo dobiti Tribunal Ujedinjenih nacija (čiji Kosovo nije član, ali je pod administracijom misije UN) za ratne zločine, ukoliko ne bude formiran Specijalni sud.

Reuters
Još bez pravde za zločince: Pripadnici OVK

Matijas Kisler, ambasador Nemačke u Prištini, poručio je da bi Formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i suočavanje s prošlošću bilo u interesu Kosova.

- Predstavnici najjačih država Evrope zahtevaju od poslanika Skupštine Kosova da glasaju za Specijalni sud jer će u suprotnom ovlašćenja biti prebačena na Savet bezbednosti UN - poručio je ambasador Kisler.

Ambasador Holandije u Prištini Robert Boš ocenjuje da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da formira Specijalni sud za ratne zločine, dok predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar jednostavno kaže: "Neformiranje suda bilo bi velika šteta i ja bih zbog toga mnogo strahovao."

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da sve te izjave pokazuju jasan i usaglašen stav SAD i EU, ali i poruku da neće više trpeti više ucenjivanje lokalnih političara, ni albanskih, ni srpskih.

- Ako sud ne bude organizovan na nivou Kosova, onda je to obaveza na osnovu statuta Haškog tribunala. Podsetio bih da su u prošlom mandatu vladajuće stranke u Prištini raspisivanjem izbora pobegle od glasanja povodom suda, ali i da su se na njegovo formiranje i obavezale nakon što se konstituiše novi parlament - kaže Janjić.

On smatra da će se na kraju glasati o neophodnim izmenama ustava u kosovskom parlementu, ali i ističe da je zabrinut ponašanjem predstavnika Srba, jer se deo Srpske liste još nije vratio u kosovski parlament. Drugi problem je, kako kaže, što bi osim Albanaca i Srbi mogli da se nađu pred tim sudom.

- Srpske vlasti nisu uradile ništa za zaštitu svojih državljanja, pripadnika policije i vojske, koji su učestvovali u tim sukobima. Nisu iskoristili mogućnost za saradanju sa Unmikovim vlastima, odnosno da se unesu izmene u zakonu ili diplomatskim putem. Visoki oficiri koji se sumnjiče za učešće u ratnim dejstvima mogli bi da se nađu pred sudom ukoliko se Beograd ne uključi u dogovore - ocenjuje Janjić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga prošle godine razmenom dokumenata sa tadašnjom visokom predstavnicom za spoljnu politiku Ketrin Ešton preuzela je obavezu formiranja Specijalnog suda.

Unutrašnji obračun

Unutar glavnih članica kosovske vlade PDK i LDK ima struja koje se protive formiranju Specijalnog suda za ratne zločine. U partiji Ise Mustafe smatraju da bi Specijalni sud trebalo da se bavi zločinima političkog karaktera koji su se dogodili pre 2008. godine, čime direktno upiru prstom na članove koalicionog partnera, stranku Hašima Tačija.

Bez sudija s Kosova

Prema pisanju prištinskih medija, glasanje u kosovskoj skupštini o osnivanju Specijalnog suda zakazano je za 21. maj. Poznato je da će glavno sedište Specijalnog suda biti u Holandiji gde će biti prebačeni i pritvoreni osumnjičeni, a u sastavu ekipe tužilaca i međunarodnih sudija koji će se baviti slučajevima ratnih zločina OVK neće biti nijednog s Kosova, bez obzira na to što će se sudske institucije tretirati kao institucije podređene zakonodavnom sistemu pokrajine.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 18:09
Da li je moguće da ši.tari i Hrvati budu krivi za bilo kog stradalog Srbina ? Farsa NATO bandita se nastavlja .
Subota 09.05.2015. 18:15
Дали ће САД ,Велика Британија,Француска одговарати пред неким судом за своје злочине ???
Subota 09.05.2015. 18:49
Ha , koja laz , sipaari moraju u rat ili u hag ..ne gospodo zapadnjaci , necete vi nikad osuditi te ljude , oni ce nestati , stradat ce u sukobima Koje ste im vi vec davno izrezirali , aliiii akooo i treba im !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online