Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.05.2015.
12:21
Tanjug A

"Srbija je garant evropske bezbednosti"

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da danas treba slaviti to što je kraj Drugog svetskog rata omogućio jednu novu Evropu, a da je Srbija danas jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u.

Tanjug
SAD je partner i prijatelj Srbije: Majkl Kirbi 

- Danas treba da slavimo što je kraj tog rata omogućio jednu novu Evropu, Evropu utemeljenu na demokratskom upravljanju i posvećenosti širenju ljudskih prava. Saveznički doprinosi tokom Drugog svetskog rata bili su ključni za vraćanje mira u Evropu i Aziju, i pomogli su osnivanju Ujedinjenih nacija 1945. godine. Srbija, danas, stoji kao jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u - napisao je Kirbi u autoskom članku za "Danas".

U tim aktivnostima SAD je partner Srbije, rekao je Kirbi. On je dodao i da Srbija, u nastojanju da se priduži Evropskoj uniji, ima američku podršku.

- I u vašoj nameri da postanete aktivni partner NATO-a moja zemlja podržava Srbiju; pružamo podršku i obuku za modernizaciju i profesionalizaciju srpskih oružanih snaga koje ponosno učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije - dodao je Kirbi.

- Danas kad obeležavamo dan kada se Drugi svetski rat završio u Evropi, svi mi koji tako mnogo dugujemo tim hrabrim muškarcima i ženama, podsećamo se da radeći zajedno možemo da osiguramo da rat više nikada ne dođe u naše zemlje, poručio je on.

Ambasador je u članku povodom 70 godina od pobede u Evropi podsetio da su tada savezničke snage prihvatile predaju sila Osovine u Evropi i Drugi svetski rat je okončan.

- Sjedinjene Američke Države su ponosne - kao što je i Srbija - na naš savez u pobedi protiv nacizma i fašizma. Odajemo poštovanje hrabrim Srbima koji su spasili 500 savezničkih vazduhoplovaca za vreme Operacije Halijard - rekao je on.

Danas odajemo poštu svim izgubljenim životima saveznika u Drugom svetskom ratu, i prisećamo se doprinosa svih saveznika, od britanskog ponosnog stava iz 1940. godine, preko pokreta otpora u okupiranim zemljama, do požrtvovanosti svih naroda koji su činili Sovjetski Savez, napisao je američki ambasador.

- Ali zadržati se na patnji koju je izazvao rat nije dovoljno da se oda poštovanje idealima za koje su se muškarci i žene borili od 1939. do 1945. godine. Iz pepela Drugog svetskog rata Sjedinjene Američke Države i Evropa su napravile zajednicu utemeljenu na zajedničkim vrednostima i institucijama; ove zajedničke vrednosti su donele Evropi do tada neviđeno doba mira, izobilja i stabilnosti - rekao je on.

Prema njegovim rečima, nakon što su se Srbija, SAD i Sovjetski Savez priključili ratu 1941. godine, SAD je kao pomoć naporima na Istočnom frontu Crvenoj armiji dostavila municiju i druge ratne materijale u vrednosti od 11,3 milijarde tadašnjih dolara (sadašnjih 181,5 milijardi dolara), u međuvremenu se priključivši Velikoj Britaniji, Komonveltu i slobodnim snagama drugih saveznika na Zapadnom frontu.

Takva saradnja se pokazala kao ključna za potpisivanje Helsinškog dogovora 1975. godine i stvaranje onoga što je danas OEBS, ocenio je Kirbi, dodavši da SAD nastavljaju da unapređuju odnose skovane u Drugom svetskom ratu i poštuju istorijske veze sa Evropom i Azijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online