Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.05.2015.
21:44
Tanjug A

Tomi posle novog aviona treba i novi auto

Avion "falkon" iz 1981. godine nije jedino predsednikovo vozilo koje se kvari. Slično je i sa automobilom BMW iz 1997, ali i "mercedesom S 600". Kada je bilo problema sa avionom kabinet predsednika Tomislava Nikolića obrušio se na resornu ministarku Zoranu Mihajlović, a sada je na tapetu Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP je optužen da ne vodi računa o bezbednosti predsednika i da naduvava cenu za popravku "mercedesa".

youtube.com
Što je sigurno, sigurno je: Predsednik vezuje pojas u kolima

Kabinet predsednika je saopštio da je odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova medijima povodom kvara na predsednikovom službenom automobilu, "mercedesu S 600", pun manjkavosti i neistina.

MUP u tekstu "Mercedesu treba motor", ne odgovara na pitanje zašto je bezbednost predsednika Republike značajno ugrožena činjenicom da od 1.071 dana mandata, punih  400 dana zaključno sa današnjim danom (četvrtak, 7. maj), automobil „mercedes S 600“ nije u funkciji, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

"Zašto se i za najmanju popravku raspisuje tender koji traje više meseci. U odgovoru se govori o ceni koštanja popravke i novim pneumaticima, a ne govori se o naporima nadležnih službi da se obezbedi sigurnost predsednika Republike, što je klasična zamena teza. Čak i ti pneumatici su trajali nepuna dva dana, do novog kvara, a bilo je potrebno nekoliko meseci da budu nabavljeni", istaknuto je u saopštenju Predsedništva.

Kako se dodaje, predsednik Republike je uputio MUP-u pismo, u kome je istakao da više ne želi da koristi „mercedes S 600“ s obzirom na to da su kvarovi česti, a nadležni ih ne otklanjaju u razumnom roku. Istovremeno, iz kabineta su poručili i da se BMW iz 1997. godine takođe često kvari, i predsednik je u pismu Ministarstvu istakao da će na kraju da koristi sopstveno vozilo.

Postoji, objašnjavaju, opšte pravilo svugde u svetu, pa i kod nas, da predsednik Republike koristi vozilo sa posebnim stepenom zaštite. S obzirom na to da ne postoji adekvatna zamena za vozilo na raspolaganju predsedniku Srbije sa tim stepenom zaštite, bezbednost predsednika je, kako tvrde, ugrožena, a Ministarstvo koje je zaduženo za bezbednost ne reaguje na adekvatan način. Čak izjavljuju, kako kažu iz Predsedništva, da nemaju informaciju o bezbednosti predsednika, koju po zakonu moraju imati.

Umesto toga, poručuju iz kabineta predsednika, nadležni u tom Ministarstvu se vade na velike troškove, iako je, kako tvrde, tender u toku, pa o ukupnim troškovima ne može  biti reči.

"Po njima, popravka službenog automobila predsednika Republike koštala bi 12.250.000 dinara, odnosno oko 102.000 evra, od čega najviše otpada na zamenu motora", rečeno je u saopštenju.

"Za motor tog modela automobila, međutim, najviša cena može biti 20.000 evra, što je lako proverljivo ukoliko bilo ko pogleda brojne internet sajtove. Ako je to tako, a očigledno jeste, postavlja se pitanje na šta bi se potrošila razlika od 82.000 evra. Možda na kafu" kažu u kabinetu predsednika Republike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.05.2015. 22:01
Ovo je toliko jadno za jednu drzavu ali je i toliko smjesno da me je nasmijalo do suza. Ako Predsjednik nezna sta je sramota nemorate bar vi prenositi ovu rugu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online