Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.04.2015.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Nema pravog povratka bez ozbiljne pomoći

Za Zajednicu srpskih opština glasaće se u Skupštini Kosova i zbog toga ne znamo datum njenog formiranja, kaže za "Vesti" Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice Vlade u Prištini, koji po drugi put vodi isti resor.

A. Čukić
Dalibor Jevtić

Kada će biti formirana Zajednica srpskih opština?

- Ne možemo u ovom trenutku da govorimo o datumima kada je reč o formiranju ZSO, jer je u pitanju proces koji podrazumeva i skupštinsku proceduru usled potrebne izmene Ustava Kosova. Ali, važno je da će se napokon krenuti sa tim procesom. Važno je istaći da će se za ZSO glasati u Skupštini Kosova i da zbog toga ne možemo određivati datume formiranja ZSO-a.

Koalicioni sporazum predviđa povratak raseljenih i bezbednosne garancije. Kako će se situacija na tom polju promeniti?

- Potreban nam je drugačiji pristup kada je reč o rešavanju povratka raseljenih. Tu pre svega mislim na činjenicu da u prethodnom periodu nije bilo podrške drugih institucija Kosova. Ministarstvo za zajednice i povratak nije moglo samo da se nosi sa svim problemima zato što naš posao nije bilo pitanje bezbednosti ili nešto drugo što utiče na povratak, poput rešavanja uzurpirane imovine. Važno je formiranje međuministarske grupe za povratak koja će biti sačinjena od ministara onih ministarstava koji mogu da pomognu proces povratka, a koja će pomoći da povećamo efikasnost i podelimo odgovornost u ovom segmentu. Predaćemo predlog premijeru Mustafi, u što kraćem roku, i očekuje da brzo odobri formiranje ovog tela. Dakle, strategija postoji i gledaćemo da na političkom planu dobijemo podršku koja je do sada izostajala.

Jedinstvo u Srpskoj listi

- U Srpskoj listi nema te vrste podela, na članove one ili ove stranke. Svi poslanici su članovi Srpske liste i to je njihov politički subjekat, kao što su i svi članovi Vlade Kosova predstavnici ispred Srpske liste. Nakon zvaničnog povratka u institucije Kosova održana je jedna svečana sednica Skupstine Kosova na kojoj su bili i poslanici Srpske liste. Deo poslanika nije bio na toj sednici usled drugih obaveza, jedan deo je bio u Beogradu na sastanku koji je organizovao CIG. Jedinstvo postoji i nema podela bilo koje vrste unutar Srpske liste.

Koalicioni sporazum predviđa i poseban tretman privatizacija u mestima sa srpskom većinom?

- To znači da se bez saglasnosti lokalnih samouprava ne ide u proces privatizacije koji je, inače,  na Kosovu do sada bio veoma loš. Do sada nije bilo nikakvih konsultacija u većini slučajeva, kada je reč o privatizaciji, i to se sada menja i verujem da će se stavovi i mišljenja lokalnih lidera uvažavati.

Kako je došlo do toga da vas ponovo predlože za ministra za zajednice i povratak?

- Na primopredaji funkcije, na konferenciji za novinare, predstavnici Srpske liste jasno su rekli da sam uradio dosta s obzirom na date okolnosti i tada su iznete samo pozitivne ocene. Činjenica da me je Srpska lista predložila da ponovo preuzmem ovaj resor govori u prilog oceni da je oduka doneta uzimajući u obzir, između ostalog i moj moj rad u prethodnom periodu bio zadovoljavajući.

Šta će biti prioritet u ovom mandatu?

- Pre svih to je stvaranje uslova za povratak, ali i opstanak Srba na Kosovu. Osim formiranja međuministarske grupe, nastaviću i sa regionalnom saradnjom koju sam započeo. Želim da u proces rešavanja povratka raseljenih Srba uključim sve one koji u tom poslu mogu da pomognu. Osim formiranja međuministarske grupe, važno je nastaviti sa regionalnom saradnjom sa kojom sam započeo pri kraju mog prethodnog mandata.

Srbi dobili garancije

- Osnovni princip u pregovorima za povratak Srpske liste u Vladu Kosova bio je da se potpisani koalicioni sporazum poštuje i da ne bude više jednostranih odluka o srpskoj zajednici. Date su garancije da će se koalicioni sporazum poštovati, da će se krenuti u proces formiranja Zajednice srpskih opština, kao i da privatizacija u srpskim sredinama neće moći da se provodi bez aktivne uloge Srba - podseća Jevtić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online