Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.04.2015.
08:30
D. Dekić - Vesti A

Mediji prizemljuju šefa države

Iznenadno prizemljenje aviona kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić krenuo u Vatikan, koje su njegovi najbliži saradnici dramatično opisali, u medijima je predstavljeno kao drama u ispravnoj letelici, sa jasnom aluzijom namontiranog incidenta.

A. Čukić
Zašto mu novinari ne veruju: Tomislav Nikolić

Tako je čitava ta priča odala utisak očajničkog pokušaja Nikolića da izbije u prvi plan javnosti, koji se pretvorio u njegov novi fijasko.

TV stanice, dan posle incidenta, nisu o njemu objavile ni reč, dok je štampa bila puna saznanja o ispravnosti letelice koja je uoči puta imala uspešan probni let. Nadovezane su spekulacije da je do problema u avionu u stvari došlo kada je osoblje prosulo kafu po instrument tabli, a već se uveliko čuje da će istim Falkonom premijer Aleksandar Vučić krenuti na nastavak pregovora sa Prištinom u Brisel.

Predsednika Srbije, inače, dugo prate negativne konotacije, a jedna od njegovih poslednjih odluka da Vojska Srbije učestvuje na moskovskoj paradi nije dobro primljena ni u Vladi Srbije.

Uz medijske priče da je šefu države i iz Ministarstva spoljnih poslova stiglo mišljenje da na Crveni trg ne treba da vodi vojnike, već veterane, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović mu je i javno poručila da se nada kako je odlučujući o ovom potezu ispoštovao proceduru i pravila.

Vrhovni komandant bez komande

Mada vrhovni vojni komandant, Nikolić se povodom helikopterske nesreće koja je odnela sedam života, nije oglašavao, osim što je dobio izveštaj od padu letelice i što je posthumno odlikovao poginule. Zanimljivo je da su umesto njega premijer i ministar odbrane na Uskrs posetili vazduhoplovnu i raketnu brigadu na batajničkom aerodromu.

Da šef države jeste u nezgodnoj poziciji i na nišanu nekih medija, ukazuje analitičar Branko Radun koji kaže da se on baš i ne snalazi, kao i da su, u slučaju Nikolićevog puta u Vatikan, njegovi savetnici dali i povoda za napise.

- Nekad se medijima zaista nameste, a ima i onih poput "Blica" koji kada je reč o predsedniku imaju konstantnu kampanju - kaže Radun.

On ne isključuje mogućnost političke pozadine, napominjući da se Nikolićevim propustima bave mediji koji ne zavise od Vlade Srbije.

- Iza priča o moskovskoj paradi su pritisci zapada i pokušaj Nikolića da lavira između istoka i zapada, pa on nekada balansirajući u tom lancu izjava izađe sa jednim, pa drugim stavovima, što deluje malo šizofreno - zaključio je ovaj analitičar.

Kriv i za diplomatiju

Šef države je ovih dana proglašen i glavnim krivcem što Srbija mesecima ne postavlja 18 ambasadora, jer navodno koči ta imenovanja zahtevom da se među diplomatskim predstavnicima Srbije nađu i "njegovi ljudi". Nikolićevi saradnici su demantovali ovu informaciju, objasnivši da Vlada nije poslala nijedan predlog predsedniku za potpisivanje ukaza o imenovanju ambasadora.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 09:35
ups prosipah kafu po tastaturi! moram da se odjavim.
Utorak 21.04.2015. 09:27
Ko je gori Nikolic ili mediji pitanje je sad?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online