Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
19:57
blic.rs A

Miškovićev lobista u Hilarinom štabu

Firma koju je osnovao Džon Podesta, šef izborne kampanje Hilari Klinton, radi kao lobista za vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića.

Tanjug/AP
Šef njene izborne kampanje radi kao lobista za Miroslava Miškovića

Klintonova se ovih dana i zvanično kandidovala za buduću predsednicu SAD, a njena desna ruka je osnivač "Podesta grupe", koju je Mišković angažovao ubrzo nakon što je uhapšen decembra 2012. godine.

Kompanijom rukovodi Toni Podesta, s obzirom na to da se Džon svojevremeno povukao iz upravljanja kada je ušao u državu administraciju.

"Podesta grupa" već dve godine pokušava da slučaj Miškovića u međunarodnim krugovima predstavi kao politički progon. Da li bi se vlasnik "Delte" mogao okoristiti o bliskost Džona Podeste s Klintonovom, mišljenja su različita.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da lobiranja u Americi jesu važna, ali i da "postoje granice koje se zovu nacionalni interes SAD".

- U ovom trenutku je teško reći šta Mišković može da postigne, jer još ne znamo ni kako će Klintonova proći na predsedničkim izborima. Angažovanje „Podeste“ je potez koji može da se Miškoviću isplati, ali mislim da se to ipak neće desiti. U svetlu dešavanja u Ukrajini i zbog veza s Rusijom, Srbija se sada nalazi u geopolitičkoj orbiti i ne verujem da bi SAD zbog ovog slučaja kvarile veze sa Beogradom - kaže Anđelković za Blic.

S druge strane, analitičar Dušan Janjić smatra da je "Miškoviću od lobista mnogo moćniji saveznik bio tužilac".

- Tužilac je napravio takvu tužbu da će Mišković, sa lobistima ili bez njih, imati velike šanse da iz cele priče izađe slobodan i da od države naplati novac. Naravno, ako mu se ne otkrije još nešto - kaže Janjić.

Moćna braća Podesta

Džon Podesta (levo) i njegov brat Toni su 1988. osnovali kompaniju za lobiranje i odnose s javnošću "Podesta grupu" sa sedištem u Vašingtonu. To je jedna od najskupljih i najuticajnijih lobističkih kuća u svetu.
Među njihovim klijentima su vlade Egipta, Azerbejdžana, Albanije, Gruzije i Kenije, kao i kompanije "Volmart", "Bank of Amerika", "Nestle", "Mišlen", "Hajneken", "Junajted tehnolodžiz", "Sunoko"... Za kompaniju se, inače, smatra da je bliska demokratama u SAD, Bilu Klintonu i Baraku Obami. Džon je do februara ove godine, kada je prešao kod Hilari Klinton, bio Obamin glavni savetnik.

Vlasnik "Delte" je "Podestu", jednu od najuticajnijih lobi-firmi na svetu, angažovao za nepoznatu sumu, dok su iz SNS tvrdili da je platio 20 miliona dolara.

U martu 2013. na adrese najuticajnih ambasada u Beogradu, ali i u EU stiglo je pismo iz "Podeste" sa navodima da je Mišković, kao ugledni privrednik, žrtva kampanje nacionalističkih političara. Od stranaca je traženo da utiču na njegovo oslobađanje, a premijera Vučića su indirektno optužili da je hapšenje izvršio samo zbog svog političkog rejtinga.

Oni su sreli Hilari

Nebojša Krstić: Dva puta sam sreo Klintonovu dok je bila državni sekretar. Ostavila je na mene utisak snažne ličnosti. Vrlo je fokusirana, sluša sagovornike i njihove argumente, racionalna je i generalno ima dobar stav prema Srbiji.

Milan Antonijević: Moj utisak je da veoma dobro vlada informacijama. Prijatna je, ali i vrlo fokusirana. Vrlo je profesionalna i ponašala se tako da na kraju sve strane mogu da dobiju maksimum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online