Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.04.2015.
05:13
D. Dekić - Vesti A

Mišković Srbiji preti Vašingtonom

Državi Srbiji zapretio je vašingtonskom arbitražom vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, protiv koga se pred Specijalnim sudom vodi proces za višemilionske malverzacije u putarskim preduzećima i utaju poreza. Putem ovog međunarodnog Centra za za investicione sporove, najbogatiji Srbin bi mogao dobro da naplati državi poslovne gubitke, kako kaže, uzrokovane suđenjem.

Tražiću odštetu: Miroslav Mišković

- Sigrno ćemo tražiti odštetu. Još ćemo sačekati našu vladu i pravosuđe, da ovakve slučajeve ne rešava međunarodna zajednica - kazao je Mišković koji kao primer poslovne štete zbog suđenja istakao raskidanje ugovora između njegove Delte i svetskog brenda Najki.

Mogući spor završio bi opet na plećima građana koji su se već naplaćali loših iskustava s međunarodnim arbitražama. Samo pred vašingtonskom arbitražom Srbija je pre nepunih mesec dana izgubila spor i moraće da plati milion evra litvanskom konzorcijumu zbog poništavanja privatizacije pančevačke Azotare. Krajem 2014. protiv Srbije je arbitražu pokrenula i jedna belgijska kompanija da bi zaštitila investicije od 21,5 miliona evra.

Srbija podleže vašingtonskoj pravdi jer je, kako obajšnjava advokat Sava Anđelković, potpisnica Konvencije o zaštiti stranih investicija, a te međunarodne odluke su po težini jednake onima koje donosi najviša srpska sudska instanca.

Aleksandar Stevanović

Traljava državna uprava

Aleksandar Stevanović smatra da uzroci gubitaka arbitraža leži u činjenici da država ima lošu administraciju koja prilično traljavo radi.
- Posle se pitamo zašto sve toliko plaćamo. Jasno je, jer ovo nije država, već provizorijum, pa su nam i cehovi koji stižu na naplatu ogromni - zaključio je Stevanović.

- Korporativno pravo je našlo ovakav način da zaštiti poslove ulagača iz jedne zemlje od režima u drugoj u koju ulaže kapital. Postupke pred vašingtonskom arbitražom mogu da pokrenu kompanije iz celog sveta, ako smatraju da su u nekoj zemlji oštećene - kaže Anđelković za "Vesti".

On smatra da bi takve i druge arbitraže mogle da opamete Srbiju jer ne mogu vlasti da na sva zvona pozivaju strane investitore da dođu i ulažu, a da posle ugovor ne bude poštovan.

- Gubimo arbitraže jer država ne uzima vrhunska stručnjake advokate ili agencije koje se bave tom vrstom posla, već one koji nisu dovoljno dobri da mogu da je odbrane pred međunarodnim instancama - tumači ovaj pravni stručnjak.

Aleksandar Stevanović, bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića, smatra da vlasti ne shvataju da "iznad popa postoji pop".

- Izvrsno nam ide, skoro svaku međunarodnu arbitražu izgubimo. Očito se ovde razmišlja po sistemu kratko smo na vlasti, pa šta nas briga šta će biti posle nas - tumači za "Vesti" Stevanović skupu logiku srpskih zvaničnika za poreske obveznike.

Osvrnuvši se na slučaj Miškovića i najave vašingtonske arbitraže, on je ocenio da je premijer Aleksandar Vučić na tom biznismenu napravio karijeru, ali neće ga koštati moguća naplata štete.

Po džepu građana

Srbija je na razne međunarodne arbitraže dala skoro 100 miliona evra, od čega samo na aferu Satelit sa Izraelom 35 miliona. Među izgubljenim su i spor sa američkim Junivorldom koji je zbog Srbija turista koštao četiri miliona evra, i Putnika 12,1, dok je biznismen Milan Panić za Galeniku obeštećen sa 28 miliona. Zbog tužbi pred Sudom u Strazburu, država građanima za prethodne dve godine duguje više od 4,3 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online