Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.04.2015.
19:32
blic.rs A

Ništa od rekonstrukcije: Izbori 20. decembra

Aleksandar Vučić neće sprovesti najavljenu rekonstrukciju Vlade, koja se očekivala do 27. aprila, saznaju beogradski mediji u premijerovom kabinetu.

Tanjug
Ko li će ostati od aktuelnih ministara...

Tako niko od ministara neće biti smenjen za godišnjicu Vlade i svi će na funkcijama sigurno ostati, ali samo do decembra. Vučić planira da se na jesen raspišu lokalni i izbori u Vojvodini za 20. decembar, a nije isključeno da istog dana budu održani i vanredni parlamentarni izbori, otkriva Blic.

- Iako Vučić danas tvrdi da ne razmišlja o vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, niko ne bi trebalo da se iznenadi ako bi se oni održali u decembru. Prvo, premijer je svestan da aktuelni sastav Vlade ne može da odgovori na sve ekonomske i spoljnopolitičke izazove. Drugo, lokalni i pokrajinski izbori sigurno će izazvati velike trzavice između SNS i SPS, što će dodatno ugroziti rad Vlade. I treće, Vučić trpi sve veći pritisak iz svoje stranke da SNS više ne treba da deli vlast ni sa kim - kaže sagovornik Blica blizak premijeru.

On objašnjava da će Vućić zbog toga biti pod velikim pritiskom da ide i na vanredne parlamentarne izbore, iako to neće naići na odobravanje ni Zapada, ni Rusije, ni međunarodnih finansijskih institucija.

- Ako 20. decembra budu održani i parlamentarni izbori, novu vladu formiraće samo SNS i one stranke koje se nađu na njihovoj listi. Kabinet će biti sastavljan jako brzo, do Nove godine ili najkasnije Božića 2016. godine - kaže sagovornik i dodaje da, umesto smena ministara, Vučić planira da do godišnjice Vlade 27. aprila završi nekoliko važnih ekonomskih stvari.

- To su potpisivanje ugovora o početku izgradnje "Beograda na vodi" sa firmom "Igl Hils", ali i privatizacija MSK i Azotare uz dobijanje povoljnih uslova za kupovinu gasa od Rusije - navodi naš sagovornik.

Zašto ministri ostaju?

Premijer je 16. marta posle Predsedništva SNS najavio četiri scenarija za rekonstrukciju Vlade. Evo zašto je odustao od većine njih.

1. Promena koalicionog partnera
- Vučić ne može da smeni Dačića sa mesta šefa diplomatije dok predsedava OEBS-u. Takođe, nije postojao nijedan dovoljno ozbiljan sukob sa Dačićem koji bi doveo do isključenja SPS iz Vlade.

2. Promene ključnih ministara iz SNS
- Vučić je procenio da bi u SNS došlo do ozbiljne krize ako bi smenio neke od najuticajnijih ministara iz stranke, kojima inače nije zadovoljan. Ali, i pad helikoptera uticao je na odluku, jer je premijer stao u zaštitu Gašića i Lončara.

3. Ostavka premijera
- Iako u razgovorima sa svojim saradnicima sam često potencira pitanje mogućeg povlačenja sa čela Vlade, u to niko ne veruje.

4. Bez promena zbog lokalnih i pokrajinskih izbora
- To je bio i najbolje pronađeni izgovor za odustajanje od rekonstrukcije. Međutim, ovaj izgovor jedino ima smisla ako u decembru budu i vanredni parlamentarni izbori.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 21:19
zlo od čoveka!
Ponedeljak 13.04.2015. 23:14
Sns ce pokrasti izbore!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online