Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.04.2015.
19:25 >> 22:08h
Tanjug A

Hag: Što pre o Šešeljevom zdravlju

Sudsko veće Haškog tribunala naložilo je u petak Sekretarijatu da što je pre moguće kontaktira lekarski tim Vojislava Šešelja i dostavi Veću nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog, saopštio je Tribunal.

Tanjug
Već je poručio da se u Hag dobrovoljno vraćati neće: Vojislav Šešelj

Potrebno je, što je pre moguce, dobiti nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog Šešelja i tim povodom biće kontaktirani članovi medicinskog tima koji leči Šešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Sudsko veće traži izveštaj lekara, navodeći da se na taj način štite osnovna prava optuženog na odgovarajuću negu.

To je prva odluka pretresnog veća predsedavajuceg sudije Žan-Klod Antonetija nakon što mu je 30. marta žalbeno veće Tribunala naložilo da "odmah opozove odluku o Šešljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor" .

Raspravno veće je, međutim, umesto da optuženom naredi povratak u pritvor, zatražilo lekarski izveštaj iz Srbije o njegovoj bolesti.

Podržavajući odluku da se traži medicinski izveštaj, mišljenje je izdvojio predsedavajući sudija Antoneti i novi sudija Madaje Nijang.

Antoneti je svoje izdvojeno mišljene obrazložio na 19 strana. On je sugerisao da bi Šešelj trebalo da ostane na privremenoj slobodi zbog "izuzetne dužine pritvora", "produžavanja odlučivanja o presudi" i "kritičnog zdravstvenog stanja", kao odlučujućeg faktora.

Sudsko veće je, takođe, navelo da na osnovu diskrecionog prava treba ispitati zdravstveno stanje Vojislava Šešelja pre donošenja odluke.        

Šešelj je nedavno unapred saopštio da izveštaj o svom zdravstvenom stanju neće učiniti dostupnim Tribunalu. Rekao je, takođe, da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, šta god taj sud odluči.

U konačnoj odluci, na koju se ne može uložiti žalba, apelaciono veće je ranije ocenilo da je Šešelj svojim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti s privremene slobode na izricanje prsesude u Hagu prekršio uslov za privremeno oslobadanje. Kako je utvrđeno današnjom odlukom, prvostepeno veće je pogrešilo što Šešelja nije opozvalo sa privremene slobode na zahtev tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Hag na poziv suda.

Povratak na nastavak procesa, prema praksi Tribunala, jedan je ključnih uslova za privremeno oslobađanje.

Slučaj Šešelj

Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti. Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi.

Lider Srpske radikalne stranke se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 21:10
Где је мој коментар?Где су остали коментари? СНС (фашиисти) бришу коментаре. ШЕШЕЉ је СРПСКИ ХЕРОЈ .
Petak 10.04.2015. 19:56
Ми и немамо државу. Нама владу формирају америчка и немачка амбасада. Не можемо донети ни један закон да се не сложе ментори са запада, а када Брисел нешто каже то је мешање у туђе ствари. Ево како међународни суд ради, оне које може да осуди осудиће, а оне које не могу убиће. Јер морају да разоре Србију јер несме да се зна да су демократске бомбе убијале и сејали осиромашени Уранијум. Такође отимачина је капиталистички модел који доноси правду силом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online