Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.04.2010.
08:57
Tanjug A

Mesarović: Cvijan mi nije dao dokaze

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je da je sa bivšim sekretarom predsedništva Srbije Vladimirom Cvijanom razgovarala, jer je u svojoj pisanoj ostavci tvrdio da ima podatke da je u tom savetu bilo korupcije prilikom postupka opšteg izbora sudija u Srbiji.

Predsednica VSS-a Nata Mesarović

"Ja sam s njim razgovarala, jer su članovi VSS bili optuženi za korupciju. On je u tom trenutku (10. marta ove godine) bio na činovničkoj funkciji, koja nije bila mala i ako imate saznanja da su ta upozorenja više puta izneta predsedniku države, a nisu doprla do nadležnog tužilaštva onda je normalan moj pokušaj da saznam o čemu se tu radi", precizirala je Mesarović gostujući sinoć na B92.

Ona je istakla da nikakve istražne radnje niti pritiske nije sprovodila prema Cvijanu, već da je on zamoljen, a što se, kako je napomenula vidi, iz razgovora ili transkripta koji su medijima predstavljeni, da ako želi i ako može, kaže o čemu se tu radi.

Cvijanov snimak najneprijatnija stvar u životu

 

Nata Mesarović je rekla da je snimanje i objavljivanje razgovora koji je obavila sa bivšim vršiocem dužnosti generalnog sekretara Predsednika Srbije Vladimirom Cvijanom "nešto najneprijatnije što se dogodilo u Srbiji u poslednjih 20 godina".

"To pokazuje da je demokratija u Srbiji još uvek krhka i da može svakog trenutka da se rasprsne", rekla je Mesarovićeva u intervjuu za televiziju B92.

"I nisam dobila nikakve podatke", navela je Mesarović.

Napominjući da je primala i druge zainteresovane za izbor, kao što su sudije koje nisu prošle opšti izbor i druge ljudi iz raznih sredina, Mesarović je istakla da je normalno proveriti informacije "kada vam neko kaže da su kršili zakon članovi VSS, koji su uglavnom sve sudije, predsednik VKS , ministar pravde i predsednik nadležnog odbora za pravosuđe".

Podsećajući da je Cvijan tada još bio državni službenik u predsedništvu Srbije, Mesarović je napomenula da ju je to što je on napisao u svojoj ostavci rukovodilo da ga pozove i pita "da li je zaista tačno da je on podneo ostavku zbog opšteg izbora sudija koji je izvršen u Srbiji'. A on je na to odgovorio 'jesam'".

"Ja njemu nisam tražila dokaze, da mi kaže o čemu se tu radi, već da li je u pitanju kompletan VSS ili neko pojedinačno iz VSS, uz napomenu da to može izneti samo ukoliko želi. Od njega nisam tražila nijednog trenutka da on promeni mišljenje ili da sa svojim mišljenjem ne izlazi u javnost", naglasila je Mesarović.

Pored toga je navela da joj je Cvijan tokom razgovora pomenuo "da ne mislimo (VSS) valjda da ćemo mi birati sudije Ustavnog suda".

"Pokušao je da me ubedi u tom trenutku da postoji spisak kandidata za sudije Ustavnog suda i da on lično zna da ja neću glasati za dvojicu kandidata. Na rastanku sam mu rekla da će VSS zajedno sa Državnim većem tužilaca predložiti kandidate za sudije Ustavnog suda opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda koja će izabrati sudije", navela je Mesarović.

"Spisak koji je pominjao nikada nije došao u VSS i ta njegova priča očigledno je neživotna", dodala je ona.

Od nadležnih organa Mesarović očekuje da istraže ko je snimao razgovor u službenim prostorijama i najavila je da više neće odgovarati na pitanja u vezi sa Cvijanom, dok nadležni organi ne kažu šta je sled događaja u ovom slučaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online