Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.04.2015.
16:26
Tanjug A

Rusi popravljaju srpske pruge

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas radove na rekonstrukciji i modernizaciji deonice Koridora 10 Sopot Kosmajski-Kovačevac, koja se finansira ruskim kreditom i najavila da će brzina na toj pruzi biti povećana sa sadašnjih 30 na 120 km na sat.

Tanjug
Počinju radovi na rekonstrukciji pruge: Zorana Mihajlović i Aleksandar Čepurin

To je treća deonica, duga 18,5 km, na kojoj je kompanija Ruskih državnih železnica "RZ ZD Internešnal" započela radove u Srbiji i rok za njen završetak je 18. avgust.

Ruske mašine počele su da uklanjaju stare koloseke, a dnevno mogu da skinu najviše 800 do 1.000 metara pruge.

Mihajlovićeva je istakla da su radovi na toj pruzi otvoreni čak pet meseci pre roka navodeći da je ruski kredit ranije stajao, ali da je u prethodnih godinu i po dana pokrenut i da se sada mnogo brže realizuje.

 - Rok za završetak radova na ovoj deonici je 128 dana i očekujem da bude ispoštovan - poručila je Mihajlovćeva i poželela sreću izvođačima radova.

Ona je kazala da će se vozovi na toj pruzi kretati brzinom od 100 do 120 kilometara na sat i naglasila da je došlo krajnje vreme da ponovo postoji želja za vožnjom železnicom, a ne da se stalno priča kako vozovi na srpkim prugama idu sporo.

Mihajlovićeva je kazala da je cilj vlade da što više domaćih firmi učestvuje u tim projektima i dodala da je "Energoprojekt" podizvođač radova na pruzi Sopot Kosmajski-Kovačevac.          

Ona je, takođe, najavila da će u poslednjem kvartalu ove godine početi i rekonstrukcija barske pruge kroz Srbiju, koja će se isto finansirati ruskim kreditom.          

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je direktor Ruških železnica Vladimir Jakunjin ranije dolazio u Srbiju zbog poteškoća u realizaciji ruskog kredita i istakao da se ugovori sada ispunjavaju i pre roka.          

On je zahvalio srpskim partnerima i naglasio da saradnju dve zemje ne treba ograničiti samo na naftu i gas, iako se i u toj sferi očekuju "novi momenti", već je treba širiti i u oblasti poljoprivrede, tehnologije i infrastrukuture.          

Čepurin je, takođe, rekao i da je Srbija prošle godine duplirala izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.          

Ruski diplomata je rekao da će deonica Sopot Kosmajski-Kovačevac biti završena i pre roka.      

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.04.2015. 18:36
Plavuša je licemer-ne voli ona Ruse na svom terenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online