Ponedeljak 06.04.2015.
16:26
Tanjug

Rusi popravljaju srpske pruge

Tanjug
Počinju radovi na rekonstrukciji pruge: Zorana Mihajlović i Aleksandar Čepurin

To je treća deonica, duga 18,5 km, na kojoj je kompanija Ruskih državnih železnica "RZ ZD Internešnal" započela radove u Srbiji i rok za njen završetak je 18. avgust.

Ruske mašine počele su da uklanjaju stare koloseke, a dnevno mogu da skinu najviše 800 do 1.000 metara pruge.

Mihajlovićeva je istakla da su radovi na toj pruzi otvoreni čak pet meseci pre roka navodeći da je ruski kredit ranije stajao, ali da je u prethodnih godinu i po dana pokrenut i da se sada mnogo brže realizuje.

 - Rok za završetak radova na ovoj deonici je 128 dana i očekujem da bude ispoštovan - poručila je Mihajlovćeva i poželela sreću izvođačima radova.

Ona je kazala da će se vozovi na toj pruzi kretati brzinom od 100 do 120 kilometara na sat i naglasila da je došlo krajnje vreme da ponovo postoji želja za vožnjom železnicom, a ne da se stalno priča kako vozovi na srpkim prugama idu sporo.

Mihajlovićeva je kazala da je cilj vlade da što više domaćih firmi učestvuje u tim projektima i dodala da je "Energoprojekt" podizvođač radova na pruzi Sopot Kosmajski-Kovačevac.          

Ona je, takođe, najavila da će u poslednjem kvartalu ove godine početi i rekonstrukcija barske pruge kroz Srbiju, koja će se isto finansirati ruskim kreditom.          

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je direktor Ruških železnica Vladimir Jakunjin ranije dolazio u Srbiju zbog poteškoća u realizaciji ruskog kredita i istakao da se ugovori sada ispunjavaju i pre roka.          

On je zahvalio srpskim partnerima i naglasio da saradnju dve zemje ne treba ograničiti samo na naftu i gas, iako se i u toj sferi očekuju "novi momenti", već je treba širiti i u oblasti poljoprivrede, tehnologije i infrastrukuture.          

Čepurin je, takođe, rekao i da je Srbija prošle godine duplirala izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.          

Ruski diplomata je rekao da će deonica Sopot Kosmajski-Kovačevac biti završena i pre roka.      

2024 © - Vesti online