Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.04.2015.
22:12
B92, Tanjug A

Da li je strah Obrenovčana opravdan?

Stanovnici Obrenovca strahuju od najave obilnih padavina, a iz opštine poručuju da je grad bezbedan i da nema razloga za paniku.

Tanjug
Čučković: Trenutno svi tokovi na prilazu Obrenovcu mirni

U gradu koji je u prošlogodišnjim poplavama najgore prošao, završena je izgradnja i poslednjeg odbrambenog nasipa.

Da li su meteo i hidro alarm zelene ili crvene boje, Obrenovčanima je svejedno jer oni znaju da je baš svaka kap kiše opasna po i te kako natopljeno zemljište u njihovom gradu. Prošle godine u Velikom polju ništa nije ostalo suvo, i iako vide da se ispred njihovih kuća prave nasipi, građani kažu da žive u strahu.

- Strah je veći neko prethodne godine, ljudi povlače stoku. Sigurnosti nema. Mnogo je teško, govore Obrenovčani.

Ovoga puta je nasip u Velikom polju viši i izgrađen je od gline. On predstavlja glavnu branu za Kolubaru i sa završetkom tih radova zaštićena je i poslednja kritična tačka na teritoriji Obrenovca tvrde u opštini.

Čučković: Stanje odbrambenih linija na nivou iz 2014.

- Nemamo nijednu kritičnu tačku, nema opasnosti ni od Save ni od Tamnave, ističe predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i dodaje da je Obrenovac apsolutno bezbedan grad, bez prostora za brigu ili paniku.

Rekonstrukcija nasipa Čikovac u Velikom polju u Obrenovcu je završena, a predsednik opštine Miroslav Čučković istakao je da je stanje odbrambenih linija u toj opštini vraćeno na nivo iz 2014. godine.

On je obilazeći nasip, istakao i da je Čikovac sada jači nego što je bio, kao i da je rađen od boljih materijala.

- Ono što je karakteristično za sistem odbrane u Obrenovcu je to da smo poboljšali i sistem unutrašnjih voda sa dodatnim pumpama na fekalnim crpnim stanicama kako bismo što je moguće više crpeli vodu iz depresija koje se nalaze unutar grada, rekao je Čučković, a saopšteno je iz te opštine.

Kako je dodao, građevinske mašine javnih preduzeća su prokopale kanale u najvećem broju mesnih zajednica.

- Uredili smo kilometre i kilometre kanala i zajedno sa stanovništvom smo spremni da dočekamo najavljene količine padavina, kazao je Čučković i istakao da su trenutno svi tokovi na prilazu Obrenovcu mirni.

- Pre svega Tamnava na Ćemanovom mostu kao i Trstenica. Kolubara je takođe u nivou redovne odbrane od poplava, a naš zadatak je da 24 časa pratimo stanje i reagujemo u skladu sa novim prognozama RHMZ-a, zaključio je Čučković.

Zbog najavljenih padavina koje bi trebalo da se pojačaju, u punoj pripravnosti je Sektor za vanredne situacije. Najviše padavina očekuje se u slivu južne Morave. Specijalističke ekipe nalaze se u predelu od Valjeva i Niša do Zaječara, a spremni su u zavisnosti od potrebe da u najkraćem roku stignu do ugroženih područja.

Na oprezu su i Srbijavode. Kažu da nema nesta za paniku ali upozoravaju da dodatni problem predstavlja i što se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstatno povećava pa se poplavni talas brzo formira.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 23:04
ne paničite obrenovčani! isto kao i prvi put..potpuno je sve'' pod kontrlom'' kriznog štaba vlade
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online