Nedelja 05.04.2015.
22:12
B92, Tanjug

Da li je strah Obrenovčana opravdan?

Tanjug
Čučković: Trenutno svi tokovi na prilazu Obrenovcu mirni

U gradu koji je u prošlogodišnjim poplavama najgore prošao, završena je izgradnja i poslednjeg odbrambenog nasipa.

Da li su meteo i hidro alarm zelene ili crvene boje, Obrenovčanima je svejedno jer oni znaju da je baš svaka kap kiše opasna po i te kako natopljeno zemljište u njihovom gradu. Prošle godine u Velikom polju ništa nije ostalo suvo, i iako vide da se ispred njihovih kuća prave nasipi, građani kažu da žive u strahu.

- Strah je veći neko prethodne godine, ljudi povlače stoku. Sigurnosti nema. Mnogo je teško, govore Obrenovčani.

Ovoga puta je nasip u Velikom polju viši i izgrađen je od gline. On predstavlja glavnu branu za Kolubaru i sa završetkom tih radova zaštićena je i poslednja kritična tačka na teritoriji Obrenovca tvrde u opštini.

Čučković: Stanje odbrambenih linija na nivou iz 2014.

- Nemamo nijednu kritičnu tačku, nema opasnosti ni od Save ni od Tamnave, ističe predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i dodaje da je Obrenovac apsolutno bezbedan grad, bez prostora za brigu ili paniku.

Rekonstrukcija nasipa Čikovac u Velikom polju u Obrenovcu je završena, a predsednik opštine Miroslav Čučković istakao je da je stanje odbrambenih linija u toj opštini vraćeno na nivo iz 2014. godine.

On je obilazeći nasip, istakao i da je Čikovac sada jači nego što je bio, kao i da je rađen od boljih materijala.

- Ono što je karakteristično za sistem odbrane u Obrenovcu je to da smo poboljšali i sistem unutrašnjih voda sa dodatnim pumpama na fekalnim crpnim stanicama kako bismo što je moguće više crpeli vodu iz depresija koje se nalaze unutar grada, rekao je Čučković, a saopšteno je iz te opštine.

Kako je dodao, građevinske mašine javnih preduzeća su prokopale kanale u najvećem broju mesnih zajednica.

- Uredili smo kilometre i kilometre kanala i zajedno sa stanovništvom smo spremni da dočekamo najavljene količine padavina, kazao je Čučković i istakao da su trenutno svi tokovi na prilazu Obrenovcu mirni.

- Pre svega Tamnava na Ćemanovom mostu kao i Trstenica. Kolubara je takođe u nivou redovne odbrane od poplava, a naš zadatak je da 24 časa pratimo stanje i reagujemo u skladu sa novim prognozama RHMZ-a, zaključio je Čučković.

Zbog najavljenih padavina koje bi trebalo da se pojačaju, u punoj pripravnosti je Sektor za vanredne situacije. Najviše padavina očekuje se u slivu južne Morave. Specijalističke ekipe nalaze se u predelu od Valjeva i Niša do Zaječara, a spremni su u zavisnosti od potrebe da u najkraćem roku stignu do ugroženih područja.

Na oprezu su i Srbijavode. Kažu da nema nesta za paniku ali upozoravaju da dodatni problem predstavlja i što se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstatno povećava pa se poplavni talas brzo formira.

2024 © - Vesti online