Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 01.04.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti A

U Hag zbog spaljene zastave?

Zvanično dostavljanje odluke o povratku u Haški tribunal lideru radikala Vojislavu Šešelju koje treba da usledi danas, označiće i početak je raspleta haško-srpske drame.

A. Čukić
Protest na godišnjicu udara NATO: Šešelj sa pristalicama pali zastave NATO i SAD

Ovaj korak iz Haga čekaju i srpske vlasti kako bi videle šta dalje, ali već udaraju na sva zvona da je namera da se destabilizuje Srbija i ukazuju da bi bilo najbolje da Šešelj dobrovoljno ide u Ševeningen. Radikali, pak, tvrde, da je premijer Aleksandar Vučić molio zapad da se Šešelja što pre vrati u Hag što je otvorilo više mogućih scenarija u ovoj priči.

Jedino složni su pravni stručnjaci koji ističu da je vođa radikala presedan u pravdi koja se pretvorila u nepravdu prema njemu, ali i da će Srbija morati da preda vođu radikala međunarodnom sudu.

Tanjug

Dačić: Perfidna igra na štetu Srbije

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da je odluka Tribunala skandalozna i perfidna, jer Srbiju ni krivu ni dužnu uvodi u političku nestabilnost.

- Jasno je da je od samog početka imala za cilj da ugrozi i naruši političku stabilnost u Srbiji, a samim tim i u čitavom regionu - rekao je Dačić iskazujući oštar protest zbog takvog ponašanja Haškog tribunala, jer kako je naveo Srbija ispunila sve obaveze prema tom sudu.
U slučaju Šešelja, prema njegovim rečima, sistem Tribunala se pokazao kao potpuno neefikasan, jer je tamo proveo više godina, a da proces još nije okončan. Takođe, kako je rekao, Vlada Srbije nije obaveštena o odluci da Šešelj bude pušten, a sada ni zvaničan zahtev da bude vraćen u Haški tribunal.

Scenario prema kojem bi mogla da izbegne Šešeljevo isporučivanje je, prema rečima advokata Borivoja Borovića, da Šešelj koji je i pušten zbog teškog zdravstvenog stanja, ode u bolnicu. Borović ukazuje i da je Šešelj u verbalnim istupima od povratka manipulišući primitivnim strastima dela ljudi, sebi naneo štetu, a sve je kulminiralo sa nedavnim paljenjem zastava SAD i NATO. Izostala je reakcija srpskih vlasti na ovaj Šešeljov potez pa se veruje da bi i to mogao da bude i dodatni razlog za ljutnju SAD.

- Američki ambasador u Srbiji je obavestio svoju zemlju o tom događaju, što je prelilo njihovu čašu i SAD su kao najveći finansijeri Tribunala intervenisali da se prekine takav cirkus - kazao je Borović za "Vesti".

On je ukazao da bi Šešelj ako je zdravstveno sposoban morao da ide u Hag, jer Srbiju na to obavezuje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, pa država ne bi smela da ide u politizaciju slučaja.

- Najbolje je da ode na najavljenu operaciju, zbog koje ne može nazad u Hag, a da bude ustanovljen lekarski konzilijum na nivou države i da se dokumentacija o stanju dostavi Hagu, uz obrazloženje da je njegov transfer otežan. U tome mora i Šešelj da sarađuje i da ne pravi gužvu na svoju štetu, već da leži u bolnici i čeka presudu - ocenio je Borović kako iz svega mogu da se izvuku i država i vođa SRS.

Rasplet drugačije vidi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškog tribunala Rasim Ljajić koji uz isticanje da je najvažnije očuvanje stabilnosti Srbije, kaže da je za Šešelja najbolje da sam ode i preda se.

- Svako opiranje će umanjiti šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medveđu uslugu - rekao je Ljajić.

Da Šešelj ode sam, kao i prvi put 2003. kao mogući kraj ove drame, vidi i bivši agent državne bezbednosti Božidar Spasić. On kao veliki problem za Vladu vidi da mora da hapsi teško bolesnog čoveka koga je Tribunal i vratio kući gotovo kao umirućeg, što prema njegovim rečima i ukazuje da iza svega stoje i političke namere.

- Neće se sve to odigravati u tišini, s obzirom na najve da on mora da se vrati u Hag. Oko njega će biti partijske straže, a radiće se na osmatranju i obaveštavanju o situaciji, jer radikali imaju svoje ljude u policijskim strukturama. Ukoliko ga hapse, ne očekujem nerede, ali bi lako zbog okupljenih pristalica moglo da bude incidenata - kaže za naš list Spasić uz napomenu da je sada teško predvideti kakav je rasplet slučaja Šešelj.

Za "cirkus" u slučaju Šešelj, bivša portparolka Tribunala Florens Artman okrivila je taj sud, navodeći da Srbija treba da pozove Hag da što pre donese presudu lideru SRS. Kao malo verovatan scenario, ona vidi mogućnost da se Šešelju sudi u odsustvu, pogotovu što je, kako kaže pokazao veliko nepoštovanje prema sudu.

Radi protiv sebe

Borivoje Borović podseća da je Šešelj i pušten, jer mu je život bio ugrožen, ali i da je takve psihičke strukture da se pravi da je zdrav, dramatizuje i sveti se vlastima.

- Ne razumem ni zašto nije izveo svoje svedoke i odbranu i ništa nije iskoristio, već samo priča da je rasturio Tribunal, a u stvari je na njegovu štetu proces otišao u
ćorsokak. Jedino je sada na njegovoj strani suđenje Tribunala u nerazumnom roku, pa mi je žao zbog tih njegovih strašnih grešaka - kaže Borović i dodaje da bi vođi radikala, da je uzeo advokata, glavno suđenje trajalo oko godinu i po dana.

Sledi natezanje

- Tribunal ne poštuje ni žrtve, a ovo je nezgodna situacija za Srbiju, jer je on nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda, a ne verujem da će mu biti dozvoljena specijalna forma suđenja - ocenila je Florens Artman i dodala da će u ovom postupku biti natezanja.

Brojni pravni presedani

- Kada u jednom predmetu postoji toliko pravnih presedana, od odlaska Šešelja u Hag, puštanja, pa zatim odluke da ga vrate svaka politička implikacija je legitimna i realna i ne možete nikog da uverite da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo značaj koji događaj nema - kazao je Ljajić.
On je, komentarišući mogućnost da Savet bezbednosti UN Srbiji uvede sankcije ako ne isporuči Šešelja, naveo da ne veruje da su moguće radikalne zabrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.04.2015. 12:00
Нато је спалио и побио пола света! Сатанисти покушавају да тренирају строгоћу на нама! Свако од нас да узме по једну заставу Нато и Америке и да је запали!
Sreda 01.04.2015. 12:56
Svaki dan treba spaljivati po jednu nato zastavu i opet će biti manji greh od ubijanja Milice Rakić.
Sreda 01.04.2015. 09:16
Gde ste "seseljevci" ??? Pa gde je ono "kad nam Voja dodje" "milioni na ulice" ... izjava kao "docicu peske na docek ... a posle im kisica bila kriva za slab odziv" "kolj_em prase" "zelim da oborim vlast" "a ono prc-Milojko ..."3 sajkace i 2 subare , a Nikolicu i Vucicu nikad veci rejting" ( Srbija nije ni primetila da je uopste dosao) . Kad se samo setim onog bednog i sramnog doceka na aerodromu !? ... "gorece on - kao zastava - i dalje u ... Hagu"... tako ce biti i sada - niko nece primetiti ni da je otisao ... "kako dosao , tako otisao"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online