Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
14:47 >> 16:55h
Vestionline A

Tadićeve izjave uzburkale Srbiju

Izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da je "poslednji put, kada su SNS, DSS i NS delovali u javnosti zajedno bilo ljudskih žrtava, a Beograd bio u plamenu“, te da "neće dozvoliti da opozicija dođe na vlast" podigle su dosta prašine u srpskoj javnosti, posebno kod pripadnika opozicije.

Neslaganje: Tomislav Nikolić i Boris Tadić

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je tim povodom da predsednik Srbije Boris Tadić treba da kaže da li je šef države ili predsednik Demokratske stranke i ocenio da Tadićeve izjave o opoziciji pokazuju njegovu želju za zaoštravanje političkih odnosa.

Vučić: Odlučuje narod, a ne Tadić

 

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da je Tadić "bio ljut i neraspoložen kada je rekao da neće dozvoliti da opozicija dođe na vlast, jer je znao kako stoje stvari u Aranđelovcu".


"Sličnu izjavu Slobodana Miloševića tadašnja opozicija je ocenila kao diktaturu, ali ja to sada neću reći. Verujem da je predsednik bio ljut i neraspoložen i da to nije bila pretnja", rekao je Vučić novinarima na stranačkoj konferenciji i dodao da veruje da se predsednik Srbije kaje zbog svoje izjave.


"Narod je taj koji odlučije ko će biti na vlasti", poručio je Vučić i napomenuo da ne zna o kojoj je opozicionoj koaliciji Tadić govorio, jer naprednjaci nisu u koaliciji i među opozicionim strankama imaju samo partnere.

"Ja ga (Tadića) još jednom molim da se okrene Ustavu i svojim ustavnim nadležnostima.

Predsednik Srbije ne treba da brine ko će da osvoji parlamentarnu većinu, već da obezbedi da, kada se stvori, ona formira i vladu", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.


Upitan da li izjava predsednika Srbije, u kojoj komentariše poruke sa skupštine naprednjaka održane dva dana ranije da "ne postoji energija koju nije spreman da pruži Srbiji kako bi sprečio njihov dolazak na vlast i Srbija ponovo bila gurnuta u sunovrat", vodi zaoštravanju odnosa, Nikolić je kazao da je to "svakako Tadićeva želja".


Lider SNS je kazao da će naprednjaci "biti trpeljivi i razumni do mere do koje ih vlast ne bude fizički ugrozila, ugrozila njihova ljudska i politička prava, a da će onda odgovoriti predsedniku Srbije".


"Sramota me je da imam predsednika Srbije koji mi preti da, iako se pošteno bavim politikom, nikada neću doći na vlast i neću da pobedim", rekao je Nikolić.


On je kazao da bi Tadić trebalo da "malo razmisli o svojim postupcima" i dodao da mu se u poslednje vreme čini da je vreme da Tadić "proveri mnoga svoja stanja, a posebno da li je u potpuno razumnom stanju izrekao pretnju opozicionim strankama".


Nikolić je, komentarišući Tadićevu izjavu da je, poslednji put, kada su SNS, DSS i NS delovali u javnosti zajedno, bilo ljudskih žrtava, a Beograd bio u plamenu, rekao da je to dan kada je predsednik Srbije "pobegao u posetu Rumuniji".


"SNS nema veze sa tim danom, niti smo mogli da obezbedimo ambasade, niti smo mi izvršili juriš na ambasade, ali Beograd nije goreo samo jednog dana - Beograd je goreo i kada ga je palio Boris Tadić. Kako je to moguće da Koštunicu optužuje za jednu paljevinu, a sebe amnestira za drugu", rekao je lider naprednjaka.


"Zaista je Boris Tadić izgubio kompas, odnosno njegovi savetnici kojima je u izgledu da izgube stotine miliona evra ukoliko se vlast promeni", rekao je Nikolić.


Predsednik SNS je podsetio da je na njihovoj izbornoj skupštini bilo i predstavnika SVM, SDPS, SPO i zapitao kako je Tadić video "tu koaliciju" , da li je "svima uputio pretnje" i da li, pošto se skupu naprednkaka obratio predsednik SVM Ištvan Pastor, to znači da "preti i predsedniku SVM".

Kolundžija (ZES): Znamo se...

 

Nada Kolundžija

Šef poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija ocenila je da je izjava predsednika Srbije Borisa Tadića o opoziciji "samo jasna poruka onima koji se sada preporučuju da vode zemlju da nisu novi na političkoj sceni, da smo ih videli i da znamo kakvi su rezultati njihove vlasti".

Prema rečima Kolundžije, potrebno je da prođe neko vreme da bi ljudi pokazali da su se zaista promenili, da su se odrekli nekih ideja za koji su se zalagali skoro dve decenije.


"Onda kada se to potvrdi onda za Srbiju nema opasnosti ako takvi dođu na vlast", rekla je ona i dodala da za Demokratske stranku pitanje saradnje nikada nije bio problem.

 

 

Ružić (SPS-JS): Opozicija ne može da uspori evropski put


Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija Branko Ružić ocenio je da izjava Tadića ne može dovesti do zaoštravanja odnosa na političkoj sceni.

Branko Ružić

Prema njegovim rečima, jasno je da je Tadić uložio svu svoju energiju kako bi sa svojim autoritetom i sa Vladom učinio sve da se nastavi evropski put Srbije onom dinamikom koja će odgovarati interesima građana.


"U tom smislu ja razumem njegovu izjavu da bi vraćanje u prošlost u mnogome usporilo taj put", rekao je Ružić.


Ružić smatra i da nema opasnosti da opozicija "može na bilo koji način da uspori taj put ili da ga preokrene u nekom retrogradnom smeru, jer nema tu utemeljenost u biračkom telu".

 

 

Markićević (NS): Šta je Tadić mislio?

 

Miroslav Markićević

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević rekao je da je Tadić, s obzirom na njegova ovlašćenja, trebalo da objasni šta to znači da će upotrebiti "sva raspoloživa sredstva" da spreči dolazak koalicije predvođene SNS na vlast.


"Ja koji se bavim politikom znam da su raspoloživa sredstva politička propaganda, ubeđivanje građana da glasaju za tu opciju, učestvovanje u emisijama", istakao je Markićević

 

 

Grubješić (G17): Opozicija pogoršava stanje

 

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da izjave predsednika Srbije Borisa Tadića ne mogu dovesti do zaoštravanja odnosa na političkoj sceni Srbije.

Suzana Grubješić

 

"Konačno je i Tadić video u čemu je problem, da opozicija čini sve da stanje u zemlji učini gorim, ne nudeći nikakva rešenja da se stanje u zemlji poboljša.

 

Svi znamo kakvo je stanje u Srbiji, ali se razlikujemo u tome što su neki spremni da rade na poboljšanju tog stanja, a neki su spremni samo da kritikuju", rekla je Grubješićeva komentarišući Tadićeve poruke upućene opoziciji.


Grubješićeva je kazala i da je legitimno pravo opozicije da stalno traži izbore i da niko protiv toga nema ništa.


"Ali, ako vi građanima umesto kvalitetnih projekata i programa nudite samo beznađe onda to postaje opšti problem. Izbora neće biti do Vidovdana 2012. godine i neka se opozicija do tada spremi i kaže zašto bi građani tada trebalo da glasaju za njih, a neka pusti vladu da završi velike poslove", rekla je Grubješićeva.

 

 

DSS: Tadić kao komunistički komesar

 

DSS je Tadićeve izjave ocenila kao nedemokratske, uz napomenu da se mogu porediti sa govorima komunističkih komesara.


Za predsednika je, kako su naveli, nedopustivo da u demokratskom društvu govori da nikada neće dozvoliti opoziciji da dođe na vlast.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online