Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.03.2015.
16:10
Tanjug A

"Normalno je da pričam i sa Isom Mustafom"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa kosovskim premijerom Isom Mustafom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o problemima koje Srbi imaju na KIM.

Tanjug
Normalan razgovor

- Naravno, mi različito mislimo, drugačiji su nam pogledi na svet, drugačiji su nam pogledi i na budućnost Kosova, ali je normalno da razgovaramo, rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja regionalne konferencije Poslovnih ljudi u Beogradu.

On je naveo da je sa Mustafom razgovarao o problemima koje Srbi imaju na Kosovu i Metohiji, ali i o drugim pitanjima.

- Moj posao je da razgovaram i uvek ću da razgovaram, i kao što mi je uvek drago da razgovaram i sa Angelom Merkel i sa Vladimirom Putinom, tako mi je normalno da razgovaram i sa onima sa kojim to nije tako popularno, rekao je premijer, navodeći da je s Mustafom bilo reči i o procesu dijaloga, o tome gde da se nastavi i kako da ide dalje...

Mogerini u Prištini: Pozitivni direktni kontakti sa Vučićem

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da treba sprovesti sporazume koji su postignuti u dijalogu i da je pozitivan korak činjenica da su kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imali direktne kontakte.

I Kosovo i Srbija u EU

Na pitanje novinara da li će EU usloviti Srbiju da na kraju procesa dialoga prizna Kosovo, Mogerini je odgovorila:
- Mislim da kada dođemo kod integracija u EU, imaćemo više političkih uslova. EU je za to da Kosovo i Srbija budu zajedno u EU. Mi smo za to da se što više sarađuje između sebe, znači, da je simbol Evrope princip podele interesa i za sve strane ima dodatne vrednosti.

- Nadam se da će se sprovođenje sporazuma okončati i smatram da ćemo imati pozitivne korake u tom smislu. Sama činjenica da premijer Mustafa ima direktno kontakte sa premijerom Vučićem je pozitivan korak, rekla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mustafom.

- Ako vidite gde smo bili pre nekoliko godina i gde smo danas, onda je rezultat pozitivan, ali ima jos mnogo toga da se radi. Znam da je deo sprovođenja sporazuma najteži, ali sam uverena da će se dijalog nastavi, rekla je ona, ističući da je dobro što je počelo sprovođenje sporazum za provosuđe.

Mogerini je naglasila da očekuje da Skupština Kosova ima dvotrećinsku većinu za usvajanja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

- Nećemo spekulisati o tome, ali želim da Skupština Kosova to usvoji, rekla je visoka predstavnica EU.

- Mislim da treba sarađivati i videla sam dva premijera u februaru i vidim da sarađaju zajedno. Ponekad ima tenzija i to je normalno, ali vidim dijalog kao pozitivnu stvar. Dialog nosi sa sobom progres za stanovnike Kosova, zaključila je Mogeri

Visoka predstavnica je rekla da će "ova godina će biti značajna za Kosovo i EU i tokom leta ćemo, najverovatnije, potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, kako bi poboljšali sve oblasti života".

Ona je navela da je očekuje i rad na liberalizaciji viza za Kosovo i da čeka izveštaj o progresu za viznu liberalizaciju.

- Politički mi imamo volju da napredujemo, ali treba nam solidna tehnička podrška. Znam koliko je za Kosovo vredna liberalizacija viza i ja ću vam pomoći u tome i ostalim izazovima. Migracije, ekstremizam i sve ostalo, činićemo da suzbijamo zajedno i očekujem dobre rezultate, posebno za građane, rekla je Mogerini.

Danas Priština, sutra Beograd

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini posetiće sutra Beograd, prvi put u tom svojstvu, a, kako se očekuje, glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Mogerinijevu će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Mustafa: Baš sam pričao sa Vučićem

Mustafa je kazao da Kosovo želi da što više bude prisutno u EU i da EU bude što više prisutna na Kosovu.

- Kosovo želi da ima dobru saradnju sa Srbijom i ja sam juče razgovarao sa premijerom Vučicem kako bi direktnim kontaktima rešavali sve probleme", rekao je Mustafa.

On je zahvalio Mogerini za njen veliki doprinos u sporazumu o pravosuđa i podsetio da je juče objavljen konkurs za popunjavanje mesta u pravosudnom sistemu na Kosovu, što je rezultat i sporazuma iz Brisela.

- Mi kao Kosovo dajemo podršku za formiranje Specijanog suda (za ratne zločine) i Kosovo nema čega da se boji, pa ni svoje prošlosti, kazao je Mustafa.

On je naveo da je Mogerini obavestio o planu i programu vlade Kosova i nameri da probleme pokušaju da reše reformama, naglašavajući da je želja da se ubrza proces vizne liberalizacija, kako bi građani Kosova mogli slobodno da putuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online