Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 15.03.2015.
16:11
Tangosix, Blic A

Da li je posada palog helikoptera bila obučena za zadatak?

Dok potpukovnik u penziji tvrdi da posada helikoptera Mi-17 nije bila pripremljena na loše uslove letenja, što bi za posledicu imalo tragediju koja se dogodila u petak uveče, civilni izvori tvrde da je pilot Omer Mehić, koji je upravljao letelicom, imao prilike da u sličnim uslovima to čini više puta, a poslednji put pre nekoliko dana.

Tanjug
Suprotstavljeni stavovi o obučenosti posade helikoptera: Omer Mehić

Potpukovnik u penziji Zlatomir Bogdanović četiri godine bio je komandant eskadrile koja je izgubila svoje kolege i helikopter Mi-17, a za portal Tango Six ispričao je da stradali članovi posade nisu nikada iskusili tako teške uslove letenja.

- Treba da znate da Mi-8 nema ništa od opreme za instrumentalno letenje, ima zabranjen ulazak u oblake i let u njima. Helikopteri Mi-17 koji su u RV i PVO došli iz MUP-a imaju ILS i VOR ali ga nikad nismo koristili. Treba da znate da to nema ko i da ih nauči, jer niko u vojsci to nije radio. Kao bivši komandant i nosilac zlatnog letačkog znaka ovo odgovorno tvrdim. Tvrdim i da oni nisu bili obučeni za ovakve zadatke, oprema sama po sebi ne znači ništa ako se ne zna koristiti - rekao je Bogdanović.

Bogdanović je pilot helikoptera Mi-8, Mi-17 i Mi-24, bio je komandant 890. eskadrile od 2002. do 2006. godine i naglašava da je sa Mi-8 leteo 26 godina.

Portal Tango Six objavio je, međutim, i suprotstavljeno mišljenje civilnog izvora koji tvrdi da je pilot Mehić ne samo bio dovoljno obučen, već i da je u istim uslovima leteo pre samo nekoliko dana, odnosno 11. marta.

- Kada smo čuli da je u pitanju on, u kontaktu sa vojskom, reći ću da smo odahnuli, jer smo zajedno obavljali takve zadatke pre samo tri dana. Tako da priča vojske itekako ima osnova. Takođe je poznato da sa Batajnice u poslednje vreme dosta lete noću i da je tempo i kvalitet obuke znatno unapređen. Sredstva za priciznu orijentaciju u prostoru (GPS) su sastavni deo opreme i jednostavno nije bilo moguće da se navođenje, što je ovaj pilot sa nama već vežbao, ne uradi kako treba. Šta se konkretno dogodilo u poslednjim trenucima, ostaje na nadležnim organima - ispričao je civilni izvor za Tango Six.

Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik portala Tango Six, za "Blic" kaže da se radi o kompleksnom događaju i poručio da je potrebno da se u javnosti smire strasti i da se sačeka kraj istrage.

- Komentari da je vojska svoje slala u smrt i da nisu dorasli zadacima su preterani. Da tehnika može biti novija, sposobnija i ceo sistem civilno-vojnog reagovanja bolji, neophodno je. Imali smo Obrenovac, imali smo potrebe i analize, ali se sve uvek završava na herojima i hvali. Herojima se nikada ne poboljšavaju uslovi rada, herojima se takođe smanjuje plata i od heroja se očekuje da budu ono sto jesu bez konkretne podrške države. Kada kažem konkretne, mislim na teške ali neophodne odluke modernizacije uz manje praznih medijskih igara - kaže Vojinović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.03.2015. 20:42
Ne ka ne brine vlada i vojska, rodice im Fazila jos dece koji ce biti dobri piloti i lekari, ali u Islamskoj drzavi. Nadoknadice gubitke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online