Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.03.2015.
17:04
Tanjug A

UNS i DNKiM: Podrška stavu EU u vezi sa RTK

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije pozdravili su stav Evropske unije kojim se, kako navode, traži uređivačka nezavisnost, profesionalnost i finansijska održivost Radio-televizije Kosova (RTK).

RTK
RTK2 je propagandni servis kosovskih vlasti, tvrde UNS i DNKiM

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju UNS-a i DNKiM, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, Maja Kocijančić u četvrtak je iznela stav kojim se traži uređivačka nezavisnost, profesionalnost i finansijska održivost RTK.

Ta novinarska udruženja dodaju da su saglasna sa stavom da hitno treba obezbediti uslove za rad nezavisnog javnog emitera i na srpskom jeziku, koji mora da deluje transparentno i da služi građanima. UNS i DNKiM, kako je saopšteno, to traže još od Bečkih pregovora 2007. godine, kada su pokrenuli inicijativu za osnivanje nezavisnog kanala na srpskom koji bi signalom pokrio celo KiM.

U saopštenju se poziva EU da "najzad pomogne da na Kosovu počne primena međunarodnih standarda, a da se postojeći javni servis RTK hitno decentralizuje". Tvrdi se i da je RTK, u čijem je sastavu i kanal na srpskom jeziku RTK2, "propagandni servis kosovskih vlasti, eklatantan primer cenzure, korupcije zasnovane na političkoj podobnosti i poslušnosti i merilo nepotizma koji guši svaki pokušaj profesionalnog rada".

Kanal na srpskom jeziku, kako se dodaje, mora da ima UO sa srpskom većinom koji bi činili predstavnici relevantnih instutucija srpske zajednice, izabrani na legalan, pravičan i transparentan način, sopstveni budžet, direktora nezavisnog u radu i sedište u Gračanici. To je, ocenjuju, minimum uslova za njegovu nezavisnost, reprezentativnost i gledanost i samo takav kanal može da bude društveno uticajan, kredibilan i održiv, "na šta, s pravom, upozorava EU".

UNS i DNKiM su pozvali predstavnike Srba u kosovskim institucijama da urade sve da, uz razumevanje i podršku EU, obezbede nezavisno informisanje na srpskom jeziku i stvore nezavisni javni servis koji će suštinski i formalno pripadati srpskoj zajednici. Ta udruženja su ponudila pomoć i saradnju svima koji teže nezavisnom, objektivnom i poštenom informisanju Srba i drugih građana Kosova koji se služe srpskim jezikom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online