Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Tomica ne veruje srpskim lekarima?

Srpski ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević, zbog problema s kičmom, u četvrtak pre podne operisan je na neurohirurškom odeljenju čuvene klinike "Groshadern" u Minhenu, nezvanično saznaju "Vesti".

Kako se obreo u prestonici Bavarske ostaje zagonetka i za kolege i za javnost. Posle šamara kardiohirurzima i odluke da srčane bolesnike na operacije šalje u Tursku, Milosavljević je još jednom dokazao da nimalo ne veruje srpskom zdravstvu, na čijem je čelu već četvrti mandat zaredom.

Sigurna leđa: Tomica Milosavljević
 


U sredu uveče Milosavljević je primljen na beogradskom Institutu za reumatologiju zbog bolova. Posle analize snimaka konzilijum je konstatovao da je u pitanju diskus hernija, ali toga dana ostala je dilema da li ministra operisati ili ne.

U Beogradu 30 puta jeftinije

 

U zavisnosti od broja operisanih diskusa i komplikovanosti zahvata cena operacije u Nemačkoj kreće se od 14.000 do 18.000 evra. U SAD, recimo, u Njujorku, operacije laserom koštaju od 14.000 do 78.000 dolara.
Cene u srpskim klinikama su izjednačene. Na VMA operacija košta 55.000 dinara (550 evra), a slične cene su na Banjici i u Kliničkom centru Srbije.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, polovina članova komisije smatrala je da ministrovo trenutno zdravstveno stanje ne zahteva hitnost hirurške intervencije. Posle toga usledila je i nezvanična izjava portparola Kliničkog centra Srbije Draga Jovanovića da je ministar dobro. Kad smo ga juče pitali da komentariše operaciju Milosavljevića u Minhenu, Jovanović je bio potpuno zbunjen:


- Pa zar on nije na Institutu za reumatologiju? U Minhenu je operisan! Prvi put čujem. Znam samo da je ostalo pitanje da li će se i kada operisati, ali o odlasku u inostranstvo nije bilo reči - rekao je juče Jovanović za "Vesti".


I direktorka Lekarske komore Srbije, primarijus dr Tatjana Radosavljević bila je iznenađena vešću o operaciji ministra zdravlja Srbije.


- U šoku sam, zar je moguće da se ide čak u Minhen za operaciju diskus hernije? Pa to je u srpskoj medicini rutinska stvar. Za naše neurohirurge ta operacija ima istu težinu kao i slepo crevo. Imamo iz te oblasti sjajne stručnjake. Zatečena sam, dajte mi malo vremena da uhvatim vazduha - rekla je Radosavljevićeva.


Ministrovo traženje lekarske pomoći u Minhenu, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Nevevenka Dimitrijević doživela je kao nipodaštvanje srpske medicine.


- Zaobišao naše stručnjake i otišao u Minhen na operaciju! To je nečuveno - smatra Dimitrijevićeva.


U Ministarstvu zdravlja vlada muk, telefoni su isključeni, služba za informisanje potpuno zanemela, pa nema ni objašnjenja kako je ministar dospeo na operacioni sto u Minhenu.
 

Klinika "Groshadern"


Minhenska univerzitetska klinika "Groshadern" je jedna od najvećih i najuglednijih medicinskih ustanova u Nemačkoj i Evropi. U svom sastavu ima 45 klinika, odeljenja i instituta u kojim radi 10.000 specijalista, naučnika, bolničkog i pomoćnog osoblja.
Klinika Groshadern je izgrađena na 70 hektara zemljišta i predstavlja "grad za sebe".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online