Subota 24.04.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti

Tomica ne veruje srpskim lekarima?

Kako se obreo u prestonici Bavarske ostaje zagonetka i za kolege i za javnost. Posle šamara kardiohirurzima i odluke da srčane bolesnike na operacije šalje u Tursku, Milosavljević je još jednom dokazao da nimalo ne veruje srpskom zdravstvu, na čijem je čelu već četvrti mandat zaredom.

Sigurna leđa: Tomica Milosavljević
 


U sredu uveče Milosavljević je primljen na beogradskom Institutu za reumatologiju zbog bolova. Posle analize snimaka konzilijum je konstatovao da je u pitanju diskus hernija, ali toga dana ostala je dilema da li ministra operisati ili ne.

U Beogradu 30 puta jeftinije

 

U zavisnosti od broja operisanih diskusa i komplikovanosti zahvata cena operacije u Nemačkoj kreće se od 14.000 do 18.000 evra. U SAD, recimo, u Njujorku, operacije laserom koštaju od 14.000 do 78.000 dolara.
Cene u srpskim klinikama su izjednačene. Na VMA operacija košta 55.000 dinara (550 evra), a slične cene su na Banjici i u Kliničkom centru Srbije.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, polovina članova komisije smatrala je da ministrovo trenutno zdravstveno stanje ne zahteva hitnost hirurške intervencije. Posle toga usledila je i nezvanična izjava portparola Kliničkog centra Srbije Draga Jovanovića da je ministar dobro. Kad smo ga juče pitali da komentariše operaciju Milosavljevića u Minhenu, Jovanović je bio potpuno zbunjen:


- Pa zar on nije na Institutu za reumatologiju? U Minhenu je operisan! Prvi put čujem. Znam samo da je ostalo pitanje da li će se i kada operisati, ali o odlasku u inostranstvo nije bilo reči - rekao je juče Jovanović za "Vesti".


I direktorka Lekarske komore Srbije, primarijus dr Tatjana Radosavljević bila je iznenađena vešću o operaciji ministra zdravlja Srbije.


- U šoku sam, zar je moguće da se ide čak u Minhen za operaciju diskus hernije? Pa to je u srpskoj medicini rutinska stvar. Za naše neurohirurge ta operacija ima istu težinu kao i slepo crevo. Imamo iz te oblasti sjajne stručnjake. Zatečena sam, dajte mi malo vremena da uhvatim vazduha - rekla je Radosavljevićeva.


Ministrovo traženje lekarske pomoći u Minhenu, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Nevevenka Dimitrijević doživela je kao nipodaštvanje srpske medicine.


- Zaobišao naše stručnjake i otišao u Minhen na operaciju! To je nečuveno - smatra Dimitrijevićeva.


U Ministarstvu zdravlja vlada muk, telefoni su isključeni, služba za informisanje potpuno zanemela, pa nema ni objašnjenja kako je ministar dospeo na operacioni sto u Minhenu.
 

Klinika "Groshadern"


Minhenska univerzitetska klinika "Groshadern" je jedna od najvećih i najuglednijih medicinskih ustanova u Nemačkoj i Evropi. U svom sastavu ima 45 klinika, odeljenja i instituta u kojim radi 10.000 specijalista, naučnika, bolničkog i pomoćnog osoblja.
Klinika Groshadern je izgrađena na 70 hektara zemljišta i predstavlja "grad za sebe".

2024 © - Vesti online