Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
01:40
Vestionline A

Ukidanje blanko ostavki biće bolno

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da odluka Ustavnog suda kojom će se praktično ukinuti blanko ostavke za odbornike u lokalnim skupštinama značajna za razvoj demokratije i reformu političkog sistema i ocenio da će njeno sprovođenje biti "bolno".

"Ova odluka je značajna za demokratiju u Srbiji i sigurno će uticati da se, kad-tad, sprovedu političke reforme koje su, zbog nedostatka sluha kod političkih stranaka, stale. Loše je što će to sada biti bolno, a moglo je bez ikakvih potresa", rekao je Marković za  "Novosti".

Na pitanje hoće li se odluka Ustavnog suda da su blanko ostavke neustavne, primenjivati i retroaktivno, Marković je odgovorio da precizan odgovor na to pitanje "treba da sačeka objavljivanje odluke Ustavnog suda, kako bismo se upoznali sa njenom sadržinom".

Ukidanje blanko ostavki je važna stvar za demokratiju: Milan Marković
 


On je kazao da sada nije potrebna i izmena Zakona o izboru odbornika, kako bi se odluke Ustavnog suda ugradile u pravni poredak, jer odluke Ustavnog suda stupaju na snagu na dan objavljivanja u "Službenom glasniku".


Marković je ocenio da odluka Ustavnog suda može da ima za posledicu talas političkih preleta na lokalu, krizu vlasti, raskide koalicija i seriju novih lokalnih izbora, navodeći da su "za to odgovorne političke stranke koje nisu bile u stanju da vide razvoj događaja i dolazak onoga što je bilo neminovno".


"Stanje će biti teško, ali očigledno je ovo bio jedini način da se stranke odreknu onoga što im ne pripada. Sve je to moglo i mnogo bolje i bez posledica, samo da je prihvaćen zakon koji je predložilo Ministarstvo za lokalnu samoupravu još pre godinu dana", istakao je Marković.


Na pitanje hoće li se rešenje o ukidanju blanko ostavki primeniti i za zakon o izboru narodnih poslanika, Marković je odgovorio da neće.

"Ustavni sud o tome nije odlučivao, a da jeste sumnjam da bi ovakva bila odluka. Član 102. Ustava je nesporno jasan i tu nema nikakve dileme. Ustavni sud ga je, srećom i ispravno, vrlo restriktivno tumačio, kao što treba tumačiti anomalije, pa je doneo ovakvu odluku za lokalne zajednice. Ali, nemoguće je doneti takvu odluku za narodne poslanike", rekao je Marković.


On je kazao nije potrebna izmena Ustava da bi se blanko ostavke ukinule i za poslanike, jer se to "može učiniti i novim zakonom".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online