Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Četvrtak 26.02.2015.
22:22
Blic A

Vučićevo "njet“ Putinu

Nakon što je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da je Srbija "na liniji vatre" između Rusije i Amerike, sagovornici "Blica" kažu da se Beograd već opredelio.

Reuters
Izvol'te levo. Neka, mi ćemo desno: Srbija definitivno okrenula leđa Rusiji, smatraju stručnjaci

Predsednik ruskog Saveta za spoljnu politiku i odbranu Fjodor Lukjanov, novinar "Ekonomista" Tim Džuda i predavač na Londonskoj školi ekonomije Džejms Ker Lindzi smatraju da je Srbija donela odluku da se okrene Zapadu, a da su joj veze s Rusijom svakim danom sve tanje.

Ruski stručnjak Lukjanov uveren je da vlada premijera Aleksandra Vučića nedvosmisleno ide ka EU.

- Beograd gleda na EU kao na najvećeg partnera. Ne vidim ni da Rusija nudi neku alternativnu opciju za Srbiju, mada ima šta da izgubi. Na primer, Rusija će izgubiti saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, jer je EU vrlo sumnjičava oko ruskog energetskog prisustva u Evropi. Zato se Rusija okreće Istoku - poručuje Lukjanov.

Tim Džuda kaže da Vladimir Putin zna da nema mnogo toga da ponudi Srbiji.

- Srbija je za Putina karta s kojom se igra kako bi nervirao Zapad. Ali, ne želi ni da izgubi svoje gasne mušterije i propagandni snimci koje je objavila "Raša tudej”, TV stanica koju vodi Kremlj, kritikujući Vučića jasan su znak da je Moskva ljuta na Srbiju - smatra Džuda.

Džejms Ker Lindzi smatra da je Srbija, zbog ukrajinske krize, pod sve većim pritiskom da odabere stranu. Kako kaže, Rusi su svesni da se Beograd sve više okreće EU.

- Jedina snažna veza Moskve i Beograda je ruska podrška u SB UN u vezi sa statusom Kosova. Međutim, ako Srbija i EU reše pitanje Kosova, Rusija će izgubiti i poslednju važnu tačku kontrole nad Srbijom - zaključuje Ker Lindzi.

Ipak, u Vašingtonu se plaše da Moskva neće tek tako odustati od Srbije.

- Rusija maršira ka Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre - kazao je senator Kristofer Marfi u raspravi o ukrajinskoj krizi u utorak u Senatu SAD.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.02.2015. 22:28
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ и ШЕШЕЉ нису желели Србију у ЕУ и НАТО . Али Српски народ је гласао за ДОС који су желели Србију у фашиистичку ЕУ и НАТО . Народу Србије се испунила жеља . Што је народ Србије тражио то је и добио .
Četvrtak 26.02.2015. 22:33
Uskoro.
Petak 27.02.2015. 07:26
Опа бато,где су моји коментари ??? Где су остали коментари ??? Понављам мој коментар да има тај џукеела још посла да има шта да брише . СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ и ШЕШЕЉ нису желели Србију у ЕУ и НАТО али народ Србије је гласао за ДОС који су желели Србију у ЕУ и НАТО и који су желели да окрену леђа Русији .Што је народ Србије тражио то је и добио . ЖИВЕЛА ДЕМОКРАТИЈА .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online