Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.02.2015.
11:42
alo.rs A

Radnici hoće kući iz Sibira, gazde ne daju

"Posle tragedije u Sibiru, u kojoj su poginula šestorica srspkih državljana, veliki broj radnika želi da ide kući i napusti gradilište u Sibiru, ali im rukovodstvo firme to ne dozvoljava", rekao je za Alo radnik Velestroja, koji gradi gasovod na poluostrvu Jamal, gde se nesreća dogodila.

A. Čukić
Tuga u kući Arsića koja je izgubila dva člana porodice u Sibiru

- Međutim, to nije moguće jer su pasoši kod gazde. Jasno je svima da je posao pogođen i da mora da se uradi po dogovoru, ma koliko radnici bili nezadovoljni i uplašeni zbog novonastale situacije - priča ovaj radnik na severu Sibira, gde je u utorak bilo minus 25 stepeni, a to zovu dobrim danom za rad.

Dok istraga o uzrocima stravičnog požara traje, u Beogradu, ispred firme Velestroj, u utorak se okupilo oko 80 radnika i zapalilo sveće za Mirka Matijevića (22) iz Batajnice, Branislava Arsića (22) i njegovog strica Miroslava (29) iz Zemuna, Dragana Marjanovića (49), Slavišu Kadića (55) iz Leposavića i Čedu Bogunovića (56) iz Nove Pazove. Okupljanje su iskoristili i da izraze revolt, optužujući rukovodstvo firme da ih vara i ne poštuje ugovore.

Povređeni radnici stigli u Beograd

Deo radnika koji su radili na poluostrvu Jamal stigli su u Beograd avionom iz Moskve. Među njima je bilo i onih koji su povređeni u požaru, ali kako je objasnio jedan od članova porodice stradalih radnika, zbog svega što su preživeli radnici nisu bili u stanju da razgovaraju sa medijima.

"Tuga je velika, vidite i sami. Nas sedmoro je došlo da sačekamo brata i sproveli smo ga na zadnji izlaz. Nije imao snage da govori", rekao je jedan od rođaka.

- Oni se bogate na našim leđima. Ugovor su ispoštovali samo prvog meseca. Izmišljaju neke kazne, a i ne isplaćaju sibirski dodatak, koji je 20 odsto - rekao je Sava Rakić.

Okupljeni radnici pokazivali su svoje radne knjižice, u kojima piše da su zaposleni u firmi Velestroj, ali vlasnik firme, prema njihovim tvrdnjama, otvorio je ćerku firmu Beometal stroj, gde je prebacivao radnike i pravio nove ugovore.

Kažu da je do njih stiglo nekoliko verzija o tome kako se desila tragedija na severu Sibira. Prema jednoj, vatra je buknula u prostoriji gde se suše radna odela zaposlenih. Prema drugoj, neko od radnika bacio je opušak, iako je pušenje zabranjeno.

U Sibiru je i dalje Lazar Arsić iz Zemuna, koji je u ovoj velikoj tragediji izgubio sina Branislava (22) i brata Miroslava Arsića (29). Iz bolnice je vraćen na gradilište, ali kako kažu njegove kolege, on samo ćuti na šta ga god ljudi pitaju, a da nisu njegovi najmiliji.

- Oni nisu mrtvi... Što mi ne kažete gde su ih odveli... Neću ni sa kim da pričam dok mi ne dovedete sina i brata - već dva dana vapi Lazar.

- Ne mogu da ga pošalju samog za Beograd jer se plaše da će se ubiti ako ostane sam. Poslaće ga kući čim mu nađu pratnju - rekao je jedan od Lazarovih kolega, zahtevajući anonimnost plašeći se gazda, koje su im poručile da nikakve izjave ne smeju da daju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online