Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.02.2015.
12:55
Srna A

I srpske sudije polažu zakletvu Prištini?

Mediji u Prištini tvrde da je samoproglašeno Kosovo preuzelo potpunu kontrolu nad pravosuđem, računajući i srpske opštine na severu KiM, pa će sve sudije i tužioci polagati istu zakletvu - Kosovu.

A. Čukić
Premijer kaže da više nije moglo: Kosovska Mitrovica

Radi se o tekstu zakletve koju polažu poslanici, samo što će sudije i tužioci, kada budu čitali, umesto reči "poslanik" izgovarati "sudija" ili tužilac".

Kosovski mediji odbacuju tvrdnje o statusnoj neutralosti briselskog dogovora o pravosuđu i kao ključni dokaz navode polaganje zakletve po zakonima samoproglašenog Kosova.

Tekst zakletve

"Ja, poslanik /sudija/ tužilac zaklinjem se da ću časno i privrženo obaviti svoj zadatak i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana;

Da ću se angažovati za zaštitu i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, za zaštitu teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, za garantovanje sloboda i prava čoveka, u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se!".

Takođe, na pečatu svakog suda nalazi se grb "Republike Kosovo", okružen natpisom na albanskom jeziku: "Ustavni sud Republike Kosovo", navode prištinski mediji. 

Vučić: Da li imamo toliko sudija?

Predsednik Vlade Srbije Alekadnar Vučić rekao je da će problem u primeni sporazuma Beogreda i Prištine o pravosuđu biti taj što je pitanje da li na KiM ima dovljno srpskih sudija i tužilaca.

- Mi smo se izborili da imamo mnogo mesta, ali je pitanje da li ćemo imati dovoljno ljudi da taj posao obavljaju - rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da su pregovori bili teški, da su predstavnici Prištine imali svoje teme o kojima su želeli da razgovaraju, a Beograd svoje.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 13:05
Bolje da se naoruzaju do zuba.........Ida oslobode sud !!!!!! U suprotnom ce da odgovaraju za izadaju !.............Uskoro pred Rusko-Srbskim Ratnim Sudovima koji ce da se odrzavaju po celoj zemaljskoj kugli ! Sada se postavljaju samo 1 pitanje............Il si s nama il protiv nas !............Ako si s nama zivljeces u Mirnom Svetu u Mralnoj Civilizacijijskoj zajednici.............A ako si protiv nas izabrao si stranu nemorala i izgubijo pravo " coveka"...........ko divljac u lovu !!!!!!!!
Utorak 10.02.2015. 17:07
A Ja sam položio zakletvu u Briselu da ću da izdam Srbiju, i tako će i da bude!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online