Utorak 10.02.2015.
12:55
Srna

I srpske sudije polažu zakletvu Prištini?

A. Čukić
Premijer kaže da više nije moglo: Kosovska Mitrovica

Radi se o tekstu zakletve koju polažu poslanici, samo što će sudije i tužioci, kada budu čitali, umesto reči "poslanik" izgovarati "sudija" ili tužilac".

Kosovski mediji odbacuju tvrdnje o statusnoj neutralosti briselskog dogovora o pravosuđu i kao ključni dokaz navode polaganje zakletve po zakonima samoproglašenog Kosova.

Tekst zakletve

"Ja, poslanik /sudija/ tužilac zaklinjem se da ću časno i privrženo obaviti svoj zadatak i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana;

Da ću se angažovati za zaštitu i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, za zaštitu teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, za garantovanje sloboda i prava čoveka, u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se!".

Takođe, na pečatu svakog suda nalazi se grb "Republike Kosovo", okružen natpisom na albanskom jeziku: "Ustavni sud Republike Kosovo", navode prištinski mediji. 

Vučić: Da li imamo toliko sudija?

Predsednik Vlade Srbije Alekadnar Vučić rekao je da će problem u primeni sporazuma Beogreda i Prištine o pravosuđu biti taj što je pitanje da li na KiM ima dovljno srpskih sudija i tužilaca.

- Mi smo se izborili da imamo mnogo mesta, ali je pitanje da li ćemo imati dovoljno ljudi da taj posao obavljaju - rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da su pregovori bili teški, da su predstavnici Prištine imali svoje teme o kojima su želeli da razgovaraju, a Beograd svoje.

2024 © - Vesti online