Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
12:51
J. L. Petković, Beta A

Đakovčani: Smena Jablanovića, potvrda da vlast nije spreman da nas zaštiti

Udruženje raseljenih Srba iz Djakovice smatra da je nekorektna odluka kosovskog premijera Ise Mustafe da smeni Aleksandra Jablanovića, ministra za povratak u kosovskoj Vladi "samo zato što je želeo da zaštiti pripadnike svog naroda koji su bili ugroženi, a što je kosovska opozicija namerno pogrešno interpretirala".

Beta/A. Z. B./DS
"Aleksandar Jablanović je smenjen samo zato što je želeo da zaštiti pripadnike svog naroda koji su bili ugroženi, a što je kosovska opozicija namerno pogrešno interpretirala"

- Zabrinuti smo jer je pitanje povratka i nestalih, koje isto boli i srpske i albanske majke zloputorebljeno kao povod za proteste koji su prerasli u nasilje ( a koje, kako Prišina ocenjuje, opozicija koristi i za rušenje vlasti). Plaši nas da su protesti albanske opozicije ispred Vlade Kosova dokaz da im smetaju Srbi koji se bore za interese svog naroda kao i da ne žele povratak raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju, a odluka kosovskog premijera da smeni ministra Jablanovića potvrda da vlast nije spremna da nas zaštiti i omogući povratak i ostvarenje svih ljuduski prava, za koje se zalaže i međunarodna zajednica - navode u saopštenju.

Đakovčani ističu da su "prvi put Srbi izabrali svoje predstavnike da ih zastupaju i brane njihove interese koji su ugroženi šesnaest godina".

- I prvi put su Srbi u institucijama Prištine iskazali hrabrost da stanu uz svoj narod koji je bio napadnut i kamenovan na najveći hrišćanski praznik kada su iz svoje crkve u Đakovici želeli da pošalju poruku mira i pormirenja, zaključuju u saopštenju.

GI SDP: Smena Jablanovića veoma opasna

Građanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda (GI SDP) ocenila je da je odluka kosovskog premijera Ise Mustafe da smeni ministra Aleksandra Jablanovića veoma opasna i da dovodi u pitanje dalje učešće Srba u institucijama Kosova.

- Brzo i lako ujedinili su se vlast i opozicija zbog jedne neoprezne izjave ministra Jablanovića, zbog koje se on izvinio. Stoga je dalje učešće Srba u tim i takvim institucijama ozbiljno dovedeno u pitanje - piše u saopštenju.

Kako je ocenila GI SDP, odluka kosovskog premijera je "potvrda da vlast i opozicija imaju isti cilj, a to je da treba smanjiti uticaj i prisustvo države Srbije na Kosovu i Metohiji".

- Takvim potezima vlast skreće pažnju s problema koji opterećuju Kosovo, poput korupcije, kriminala, povećanog broja emigranata, loše ekonomske i socijalne situacije. Održavanje stanja napetosti, a po potrebi i haosa, oprobana je formula kosovskih institucija jer realno među albanskom elitom ne postoje intelektualni kapaciteti za rešavanje nagomilanih problema - ocenjuje se u saopštenju.

GI SDP je upozorila na opasnost reprize nasilja od 17. marta 2004. godine jer, kako je ta stranka ocenila, "gotovo da nema razlike u atmosferi koja se stvarala tada i ove koja je sada na Kosovu i Metohiji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online