Sreda 04.02.2015.
12:51
J. L. Petković, Beta

Đakovčani: Smena Jablanovića, potvrda da vlast nije spreman da nas zaštiti

Beta/A. Z. B./DS
"Aleksandar Jablanović je smenjen samo zato što je želeo da zaštiti pripadnike svog naroda koji su bili ugroženi, a što je kosovska opozicija namerno pogrešno interpretirala"

- Zabrinuti smo jer je pitanje povratka i nestalih, koje isto boli i srpske i albanske majke zloputorebljeno kao povod za proteste koji su prerasli u nasilje ( a koje, kako Prišina ocenjuje, opozicija koristi i za rušenje vlasti). Plaši nas da su protesti albanske opozicije ispred Vlade Kosova dokaz da im smetaju Srbi koji se bore za interese svog naroda kao i da ne žele povratak raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju, a odluka kosovskog premijera da smeni ministra Jablanovića potvrda da vlast nije spremna da nas zaštiti i omogući povratak i ostvarenje svih ljuduski prava, za koje se zalaže i međunarodna zajednica - navode u saopštenju.

Đakovčani ističu da su "prvi put Srbi izabrali svoje predstavnike da ih zastupaju i brane njihove interese koji su ugroženi šesnaest godina".

- I prvi put su Srbi u institucijama Prištine iskazali hrabrost da stanu uz svoj narod koji je bio napadnut i kamenovan na najveći hrišćanski praznik kada su iz svoje crkve u Đakovici želeli da pošalju poruku mira i pormirenja, zaključuju u saopštenju.

GI SDP: Smena Jablanovića veoma opasna

Građanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda (GI SDP) ocenila je da je odluka kosovskog premijera Ise Mustafe da smeni ministra Aleksandra Jablanovića veoma opasna i da dovodi u pitanje dalje učešće Srba u institucijama Kosova.

- Brzo i lako ujedinili su se vlast i opozicija zbog jedne neoprezne izjave ministra Jablanovića, zbog koje se on izvinio. Stoga je dalje učešće Srba u tim i takvim institucijama ozbiljno dovedeno u pitanje - piše u saopštenju.

Kako je ocenila GI SDP, odluka kosovskog premijera je "potvrda da vlast i opozicija imaju isti cilj, a to je da treba smanjiti uticaj i prisustvo države Srbije na Kosovu i Metohiji".

- Takvim potezima vlast skreće pažnju s problema koji opterećuju Kosovo, poput korupcije, kriminala, povećanog broja emigranata, loše ekonomske i socijalne situacije. Održavanje stanja napetosti, a po potrebi i haosa, oprobana je formula kosovskih institucija jer realno među albanskom elitom ne postoje intelektualni kapaciteti za rešavanje nagomilanih problema - ocenjuje se u saopštenju.

GI SDP je upozorila na opasnost reprize nasilja od 17. marta 2004. godine jer, kako je ta stranka ocenila, "gotovo da nema razlike u atmosferi koja se stvarala tada i ove koja je sada na Kosovu i Metohiji".

2024 © - Vesti online