Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.01.2015.
07:24
M. Todorović - Vesti A

Gde je odšteta za naše očeve?

Posle višegodišnje i mukotrpne borbe da dođu do informacija i pune istine šta je bilo sa njihovim zahtevima za naplatu štete od Nemačke, za prinudni rad u logorima tokom Drugog svetskog rata, Nišlije Dragiša Aleksić (65) i Dragan Filipović (67), odlučili su da progovore. Kao naslednici logoraša Jezdimira Aleksića (rođenog 1908. godine) i Tihomira Filipovića (rođenog 1912. godine), oni sumnjaju da su teško prevareni i obmanuti i da im je nečijom voljom naneta i šteta. Danas i sutra 'Vesti" objavljuju ispovesti, hod po mukama, ovih ljudi, koji se nalaze među čak 18.000 onih koji su tražili odštetu, a nisu je dobili, kao i mnogi drugi.

Devet godina borbe za istinu: Dragiša Aleksić i Dragan Filipović

Pored iznošenja svojih priča u javnost, Dragiša Aleksić i Dragan Filipović podneli su i krivične prijave protiv Subnora Srbije i advokata Milorada D. Tomića iz Beograda.

- Ispoštovali smo određen rok posle poziva Vlade Nemačke i kao naslednici svojih očeva podneli smo uredne zahteve da nam se isplati odšteta za prinudni rad na kojem su oni bili od 1941. do 1945. godine. Zahteve smo podneli preko Subnora Srbije i advokata Tomića, kojem smo dali i punomoć da nas može zastupati i u naše ime naplatiti odštetu - ispričali su nam Dragan Filipović i Dragiša Aleksić.

Nemci plaćali oko 7.000 evra

Ova dvojica Nišlija su među 1.500 građana iz ovog grada naslednika nekadašnjih logoraša koji su podneli zahteve za odštetu od Nemačke. Kako kažu, znaju za veliki broj onih koji su naplatili odštetu koja se kreće oko 7.000 evra za one logoraše koji su bili sve vreme zarobljeni tokom Drugog svetskog rata.

Sinovi nekadašnjih logoraša jedino su obavešteni zvanično da je država Nemačka završila kompleksan i veliki posao isplate odštete.

- Nemačka je svojevremeno osnovala tri fonda za odštetu prema onima koji su bili na prisilnom radu - za Jevreje, za Rome i za Srbe. Prema informacijama koje posedujemo kompletno su podmirene jevrejske žrtve i njihovi naslednici, a delom i Romi i Srbi. Ništa drugo ne znamo, jer smo apsolutno blokirani već punih devet godina. Od Međunarodne organizacije za migracije iz Ženeve (IOM) saznali smo da su Nemci završili posao još 31. maja 2006. godine i da su obavestili Subnor ko ima, a ko nema pravo na odštetu. Nas dvojica ne znamo još uvek ni da li su naši zahtevi pozitivno rešeni, niti da smo odbijeni - ističu Dragan i Dragiša.

Njihova donkihotovska borba za novac i istinu traje skoro deceniju, ali, vele, nemaju nameru da odustanu.

- Nije najbitniji novac, mada bi nam značio kao zadovoljenje za sve ono što su naši očevi pretrpeli. Mnogo nas pogađa što sa nama manipuliše i državni Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata. Nebrojeno mnogo puta smo u ogranku Subnora u Nišu, ali i u sedištu udruženja u Beogradu tražili informaciju za odluku nemačkih organa. U Nišu nam kažu da nemaju sa tim nikakve veze, a u Beogradu nas upućuju na niški ogranak, i tako ukrug. Posebno sumnjamo u prevaru advokata Milorada D. Tomića, kome smo lakoverno dali punomoćje o zastupanju - žale se Aleksić i Filipović.

Advokat ih izbegava

Godinama pokušavamo da dođemo do advokata Milorada Tomića. Želimo da ga pogledamo u oči i saznamo istinu, ali uzalud. Kada odemo u njegovu kancelariju u Beogradu, sekretarica nam uvek govori da on nije tu, ili da retko dolazi. A kada zakažemo telefonom viđenje, satima sedimo u njegovoj kancelariji, međutim, do sada se nije pojavio. Zato i sumnjamo da je, ako su naši zahtevi pozitivno rešeni, neko umesto nas i sa ovlašćenjem naplatio i zadržao za sebe ono što nama pripada, ispričali su za "Vesti" Dragiša Aleksić i Dragan Filipović.

Sutra: Tužili Subnor i advokata

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 08:25
Све је то Тито наплатио од Немачке и потрошено је у одржавање социјалног мира и просперитета.Када смо дошли ту где смо сада многи га величају из незнања.Многе фирме које су тада пословале у губицима добијале су новац за покривање губитака.Одакле???
Ponedeljak 26.01.2015. 08:36
Mog dedu zarobili Rusi i teretnim vozom odveli u Rusiju. Duga je priča kako se vratio živ i ne baš zdrav, ali ni kopejke ni filera ni od koga. Kažu, nema ga u arhivama, a deda nije bio čovek lažov. I danas imam njegove uramljene slike u uniformi sa svojim komšijama i drugarima, takođe u uniformama, al' sve džabe. Da je makar bio neki čeda, možda bi danas od države i izboksovao neki dinar, al' bolje što toga kod nas ipak nije bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online