Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.01.2015.
05:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Skandal brane hajkom na Jankovića

Ministarstvo odbrane Srbije i dalje krši zakon uskraćujući ombudsmanu Saši Jankoviću pravo uvida u dokumentaciju, kako onu za incident na gej paradi, tako i onu koja proizilazi iz sumnje da je Vojnoobaveštajna agencija zloupotrebljena u špijuniranju sindikata, stranaka i nosilaca pravosudnih funkcija.

Fonet
Kako Vučić kaže: Bratislav Gašić
 

Umesto da s tom praksom prekine, ministar Bratislav Gašić je, povodom zahteva opozicije za njegovom ostavkom, rekao da Demokratska stranka prodriva odbranu zemlje jer građani imaju najviše poverenja u premijera, potom u Vladu. U Gašićevoj anketi je Srpska pravoslavna crkva zauzela treće mesto, a Vojska četvrto.

Kontrola paranoje

Sa tako ubedljivom podrškom građana pravo pitanje je zašto je vlast tako paranoična i spremna da prekrši svako uspostavljeno pravilo? Očuvanje na vlasti bi bio dobar odgovor, kada bi ta vlast na bilo koji način bila ugrožena ili nestabilna. Zbog toga je verovatno bolje objašnjenje da se radi o želji za potpunom kontrolom nad svim segmentima života, države i građana - kaže Hadžić.

Uprkos silnim napadima na Jankovića, ličnim uvredama i propagandi, pitanja od interesa javnosti ostaju otvorena. Jedno od njih je - da li je VBA nadzirala, recimo sudije i tužioce? Ili sindikalce i stranke?

Dok Ministarstvo odbrane ćuti tim povodom, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je jednu stvar razjasnio - nijedan sudija nije potpisao rešenje za takvu vrstu nadzora!

- Ukoliko je VBA prikupljala podatke o nosiocima pravosudnih funkcija, političkim partijama i sindikatima, to je radila bez odobrenja ovog suda. Saznanja ombudsmana trebalo bi hitno ispitati - rekao je Milojević za TV N1.

Oglasio se i ministar policije Nebojša Stefanović koji je juče rekao da "dokumenta o napadu na premijerovog brata nisu zvaničan stav ministarstva, već dokumenta koja su potpisali žandarmi umešani u taj incident". Dodao je da ne postoji dokument koji je potpisao jedini organ nadležan za sprovođenje zakonitosti, a to je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

Janković je odgovorio da je "moguće da ministar nije obavešten o tome šta je poslao zaštitniku, pošto dostavljeni materijal ima potpis ministra Stefanovića".

Predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miroslav Hadžić kaže da napadi na Jankovića predstavljaju atak na institucije.

- Krenula je hajka na ombudsmana čiji je cilj da se dezavuiše i derogira taj nezavisni organ, da se postavi pitanje šta će nama uopšte ta institucija. Nije to samo atak na Sašu Jankovića već na sve institucije - kazao je Hadžić.

Janković je juče najavio da će obelodaniti dokumente koje poseduje u vezi sa ovom aferom.

Traže sednicu odbora

Članovi Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti Dragan Šutanovac i Goran Bogdanović zatražili su sednicu tog odbora i prisustvo Saše Jankovića. U obrazloženju se navodi da je zaštitnik građana optužio VBA da "bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online