Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 22.01.2015.
11:42
Beta A

Nikolićevo rešenje za krizu u Ukrajini: Rusiju i EU zatvoriti u jednu sobu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je usluge Srbije u rešavanju spora između Rusije i Evropske unije oko Ukrajine u intervjuu za britanski BBC.

Fonet/N. Đ.
Nikolić ponudio dobre usluge Srbije u rešavanju sukoba u Ukrajini koji se produbljuje
 

Nikolić, za koga britanski medij kaže da je poznat po svom jednostavnom govoru, koji ga povremeno dovede u diplomatske neprilike, ovog puta je ponudio dobre usluge Srbije u rešavanju ovog sukoba koji se produbljuje.

- Mislim da predsednici treba da budu zatvoreni u jednoj sobi dok ne dođu do rešenja - rekao je Nikolić, kako navodi BBC, za vođe Rusije i EU.

BBC ocenjuje da Srbija svakako ima kvalifikacije da bude "pošteni posrednik" u sukobu oko Ukrajine i ukazuje da je Srbija upravo navršila prvu godinu od početka pregovora za ulazak u EU, ali da zadržava čvrste veze sa Rusijom i odbija da joj uvede sankcije uprkos pritiscima iz Brisela.

BBC ističe da je značajno to što je Srbija upravo preuzela predsedavanje OEBS-u, organizaciji koja nadgleda situaciju u Ukrajini.

Nikolić je, kako navodi BBC, priznao da je njegova zemlja u nezgodnom položaju, jer su dva njena najvažnija partnera u sukobu, ali to vidi kao veliki izazov.

- To je kao kad imaš dvoje dece, ne možeš jednog da se odrekneš. Ne možemo da prekinemo naše tradicionalne veze sa Rusijom. Naš narod nam nikad to ne bi oprostio - rekao je Nikolić i irazio nadu da Srbija može da pomogne EU i Rusiji da se podsete svojih zajedničkih interesa, kao što je energija.

Spor Rusije i EU doveo je, kako navodi BBC, do odustajanja od ruskog gasovoda Južni tok koji bi obezbedio Srbiji velike infrastrukturne projekte kao i poboljšanu energetsku bezbednost.

Ukoliko bi se rešenje krize našlo to bi takođe smanjilo pritisak na vladu u Beogradu da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom, ocenjuje BBC.

Kako BBC vidi evrointegraciju Srbije?

Što se Srbija više približava članstvu u Uniji to će joj teže biti da zauzima diplomatske stavove koji nisu u skladu sa zajedničkom politikom evropske dvadesetosmorice, dodaje BBC, ali navodi da je ulazak Srbije u Uniju "još dosta daleko".

Prvobitni cilj za ulazak 2020. je uvek izgledao optimistično, podseća BBC i dodaje da još nisu otvoreni pregovori ni za jedno od 35 poglavlja koja pokrivaju šta Srbija treba da ostvari da bi dobila članstvo.

- Zadovoljan sam tempom kojim Srbija ispunjava zahteve i time kako se prema nama ophodi EU - rekao je Nikolić i dodao da je tempo približavanja Uniji spor, ali da nije na Srbiji da ga ubrza, jer to zavisi od EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 12:02
Николићу рат у Украјини су почели САД а не ЕУ и Русија.Према томе Томице позови американце да престану са ратовима и револуцијама.Томице пошто продајеш твоју шљивовицу и зашто вам сметају авиони изнад Бајчетине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online