Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.01.2015.
19:28
Srna A

“Srbija dokazala da je Hrvatska izvršila genocid“

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ocenio je da je pravni tim Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu izneo ubedljive dokaze da je Hrvatska izvršila genocid nad krajiškim Srbima tokom i posle operacije "Oluja".

M. Karović
Hrvatska jeste počinile genocid, a Srbija je to i dokazala: Miodrag Linta
 

- Ako Međunarodni sud pravde bude doneo presudu na osnovu činjenica i argumenata, onda će Hrvatska biti proglašena krivom da je prekršila Konvenciju o genocidu, jer nije učinila ništa da spreči zločine nad krajiškim Srbima tokom i posle operacije “Oluja“ - naveo je Linta u saopštenju.

On je poručio da, ukoliko obe tužbe budu odbačene, očekuje da Međunarodni sud pravde u obrazloženju odgovori "šta se onda desilo Srbima za vreme građanskog rata u Hrvatskoj devedesetih godina".

- Postavlja se pitanje da li su Srbi sami sebe ubijali, pljačkali i palili sopstvene kuće i drugu imovinu, da li su svoje kuće naseljavali Hrvatima iz BiH i drugih delova Hrvatske i da li su usvojili set zakonskih propisa kojima su sami sebi zabranili povratak - naveo je Linta.

U slučaju da Međunarodni sud pravde donese jedino pravednu presudu da je krivica na hrvatskoj strani, naveo je Linta, Hrvatska bi morala u što kraćem roku da prestane da slavi "Oluju" kao državni praznik, plati ratnu odštetu krajiškim Srbima, obezbedi prognanim Srbima uslove za održiv i bezbedan povratak svojim kućama i vrati oduzeta stanarska prava.

Linta je naglasio da bi Hrvatska morala da vrati zaostale, a neisplaćene penzije, oduzeto ili uzurpirano poljoprivredno i šumsko zemljište, dinarsku i deviznu štednju, oduzeti radni staž pre i tokom rata, procesuiranje odgovornih za brojne zločine nad Srbima i ekshumiranje posmrtnih ostataka Srba sa poznatih grobnih mesta.

- Ako Međunarodni sud pravde u Hagu donese odluku da je krivica na srpskoj stani, što je teško zamislivo, onda bi to bila još jedna sramna i politička odluka i još jedan poraz međunarodne pravde i guranje istine pod tepih - zaključio je Linta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 15:41
Hajd još malo da se tešimo ovom tvojom tvrdnjom o sigurnim srpskim dokazima-kad ono stiže presuda Haškog suda-U operaciji Oluja Srbi su izvršili genocid nad hrvatima-tako je bilo do sada,a šta se promenilo da bi sada bilo drugačije.Ne zanosite se.Taj sud je preki sud Srbima i Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online