Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 21.01.2015.
08:41
Beta, Srna A

U Hagu presudili Srbiji i Hrvatskoj po optužbama za genocid!

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presuda u sporu Srbije i Hrvatske po tužbama za genocid, a odluka bi trebalo da bude saopštena u prvoj nedelji februara, preneli su beogradski listovi u današnjim (21. januar) izdanjima.

facebook.com
Ko (ni)je kriv? Odluka bi trebalo da bude saopštena u prvoj nedelji februara
 

Glavna rasprava po uzajamnim tužbama za genocid počela je 3. marta prošle godine, posle višestrukih razmena pisanih podnesaka, pred najvišim sudom UN.

Pravni zastupnik Srbije u ovom sporu bio je Saša Obradović, a Hrvatske Vesna Crnić Grotić. Oba pravna tima u svojim redovima imala su ugledne inostrane advokate, sa iskustvom u različitim tužbama za genocid.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnela u julu 1999, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, za vreme rata na hrvatskoj teritoriji 1991. počinile genocid nad Hrvatima. Srbija je u januaru 2010. sudu predala kontratužbu da su hrvatske vlasti i snage u avgustu 1995, tokom operacije Oluja, počinile genocid nad srpskim stanovništvom Kninske krajine.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, posle rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

Veliki broj građana Hrvatske je, navodi se u tužbi, prognan, ubijen, mučen ili nezakonito zatvoren, a uništeno je i mnogo imovine. U prvoj verziji tužbe, Hrvatska je SRJ krivila i za egzodus Srba tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995, ali je taj navod kasnije povukla.

Zvanicni Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati joj ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontra-tužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.01.2015. 10:29
Srbi su krivi sami sebi već od 1918, kada smo imali jedinstvenu šansu sebi stvoriti državu gdje bi svi Srbi živjeli zajedno ! Ko nas je tjerao da neprijatelje primamo u savez zajedničke države ? Od tada pa do danas nam je isto, nismo imali ni jednog Srbina da bi branio interese naroda i države ! Nejasno je da je Srbija toliko pasivna, zašto kao matica srpskog naroda nije nikada tražila ratnu odštetu za svirepa ubistva, razaranja, paljenja i mučenja srpskog življa na području NDH ? Srbi lako zaboravljaju, zato nam se svako malo desi neka " oluja " ! Treba da se ugledamo na Jevreje !
Sreda 21.01.2015. 10:58
deci pavelića i starčevića sudiće se na Sudu Božjem,pošto ovo nije sud...
Sreda 21.01.2015. 12:08
Овдје највјероватније ће доћи до тога да ће и Србија и Хрватска бити криве за геноцид ( ми почетком рата а они крајем ) или неће нико бити крив или само Србија , једноставно доћи ће до изједначавања догађаја из деведесетих са догађајима из четрдесет друге , треће . . . У главном Србија је направила грешку што је уопште и признала Хашки трибунал јер је то уствари суд Нато пакта ко што каже предсједник Радован Караџић . А углавном када се будемо хватали за главу сами ће мо бити криви јер ће Хрвати скоро да сам убјеђен од овога профитирати и још тражити ратну одштету јер је то народ који се ничега не стиди како каже пјесник Дучић .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online