Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 26.12.2014.
13:12
Beta A

"Prosvetari samo štrajkuju, već 24 godine"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji kao "najveći izazov" u 2015. godini.

Beta/N. P.
Mnogo zabrinuti predsednik: Tomislav Nikolić
 

- Izazov je da se razne vrste protesta ne pretvore u neki veliki bunt. Nema države u kojoj nema protesta, svako ima na to pravo, međutim, kod nas mnoge kategorije ne shvataju da sada svi treba da stegnu kaiš - rekao je Nikolić u razgovoru sa urednicima nekoliko beogradskih medija.

Povodom štrajka u prosveti koji traje već šest nedelja, predsednik Srbije je rekao da ni dok je bio u opoziciji nije odobravao da zbog štrajka posledice imaju đaci.

- Štrajk prosvetara ide dotle da neki neće da upišu deci ocene. To nisam odobravao ni kada sam bio u opoziciji, ni kao čovek se s tim ne slažem. Ako imate kao oružje decu, treba da razmislite da li ste prosvetni radnik ili neko ko ima pravo da manipuliše - rekao je Nikolić.

On je dodao da "već decenijama" Srbija "troši" svoje ministre prosvete na pregovore s prosvetnim radnicima i da zato nema nikakvih reformi obrazovanja. Mandat ministra prosvete Srđana Verbića će, prema Nikolićevim rečima, proteći u "sastančenjima s prosvetnim radnicima".

- Ja sam 24 godine u politici, a to su 24 godine štrajka prosvetara – pred polugođe, pred kraj godine... Nikada u toku godine, nego kada su deca najvažnija, kad roditelji strepe da li će deca da dobiju diplome. Kakvo će znanje imati deca koja imaju skraćene časove - rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da su izdaci u budžetu za iduću godinu manji nego u prethodnom i da će se to odraziti na kvalitet usluga koje su država i lokalne samouprave dužne da pruže građanima.

Prema njegovim rečima, država više nema prostora da se zadužuje za gradnju infrastrukture, već da te projekte treba ponuditi pod koncesiju.

- Sa svim investitorima s kojima sam razgovarao razgovarao sam o koncesijama. Vlada je veoma dugo uzimala kredite za investicije, mislim da više nijedan kredit za investicije ne treba da uzmemo, nego onaj ko želi da gradi, a svi vole da grade infrastrukturu, neka proračuna i predloži koliko godina će da koristi infrastrukturu, koja će posle toga ostati nama. Mi nemamo prostora za zaduživanje za infrastrukturu - rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Petak 26.12.2014. 14:39
Ако ћемо о просвети нека каже како се он просветио на брзака и како је стигао до дипломе и ко му је уписао ''оцене''.
Petak 26.12.2014. 15:07
To ste u pravu.Oni sebe vide kao jedinog korisnika budžeta i nekog ko polaže sva prava na budžet,ne imajući obzira prema ostalim korisnicima budžeta.Ne osporavam njihov težak položaj,ali oni moraju shvatiti da su oni čisti potrošači budžeta,tj da u njega ne unose nijedan deo prihoda.S toga ne odobravam njihovo ponašanje i zahtev da se posmaraju kao jedinstven slučaj,ne vodeći računa o korisnicima budžeta koji svojim rado doprinose da se i prihodovna srana budžeta ostvari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online